2010. január 20., szerda

Saigon 15.nap

Meg mindig Saigon,de nagyon jol erzem magam itt.Ma sikerult megtennem az eltervezett "hivatalos" dolgaimat is,igy holnap mar indulok Mue-ba.Ez a varos az egyik kedvelt udulohelyuk. Kb; 230 km-re van,de a forgalom
miatt ez minimum 5 oras ut.Naponta 4-5  nagyon kenyelmes,legkondis turistabusz indul ide. Mindossze  5 $-ert.
Persze a helyi jarat sokkal olcsobb!! :)  Aki kivancsi ra es szeretne egy kalandos utazast kozottuk az feltetlen probalja ki! En megtettem parszor Laoszban. Haaaaaaaaaaaat egy elmeny! De csak az elso 1-2 oraban,
utana nagyon kenyelmetlen a rajuk szabott kis uleseken nyomorogni. A tetejeben ez altalaban dupla ido,mert minden funel-fanal, dzsundelbol kijovo zergebaszta osvenynel megall!! Bar nekem nem volt mas valasztasom, mert amerre en jartam oda nem mentek turistak, igy turistabuszok sem voltak! :)
Mar az eleje is kalandosan indult. Megvettem a jegyem, a hatizsakom felkotoztek a tetore, mert bent nem lehet.
Kesobb megertettem miert! Mivel meg volt egy ora az indulasig, igy gondoltam setalok addig egyet a kornyeken. Negyed oraval az indulas elott biztos ami biztos alapon visszatertem. A buszom sehol!!!!! Az osszes cuccommal egyutt!! ( termeszetesen az utlevel,bankkartya,kp az mindig, ejjel-nappal  nalam van) Gondolhatjatok kicsit ideges lettem! Orditoztam mindenkivel akit az irodaban talaltam.10 perc mulva keritettek valakit aki tudott angolul es vonogatta a vallat,h a busz megtelt es mar 1/2 oraja elindult!!! De nyugi nyugi mar intezkedtek es megallt a busz. Hihetetlen volt. A dzsungelben,a hegyekben siman mukodott a mobil.
Nekem keritettek egy haborubol itt maradt lepukkant motor es elpofogtek velem a buszig. A csurig volt izzadt helyiekkel,meg egymas oleben is ultek, az ajtokban is logtak ! Hova fogok en itt elferni??? Mar azon agyaltam,h leveszem a cuccom es inkabb gyalogolok.Erre a sofor kizavart vagy tiz embert es csinalt a nagy fehernek helyet! :)  Utana a maradekbol valaszthattak.......... Mivel minden szeken ketten ultek igy szolidaritasbol egy kislanyt en is az olembe vettem. Ne gondoljatok rosszra ez nem olyan kislany volt!!!! :)
Szoval ahogy elnezem ezt az embertomeget a helyzet itt sem lehet sokkal jobb.
Talan annyival,h itt naponta tobb jarat is indul ott meg csak egy es mindenki arra akart felferni!
Ha valaki Hanoi-ig akar menni az a vonatot is valaszthatja. Allitolag a soft sleeping osztalya eleg kenyelmes es kb 9-10 ezer ft korul van. Mire odaersz kialhatod magad es egy nap szallodat is sporolsz. :) A helyiek persze itt is az olcso fapados ullost valasztjak 1/3-ad aron. Mivel en raerek - minden jelentosebb helyen megakarok allni-  igy nekem marad a buszos kozlekedes es a helyi berelheto jarmuvek.