2010. március 25., csütörtök

Jakarta

Most mar-- 3 nap utan -- nem is latom olyan kaotikus nagy varosnak Jakartat mint elso latasra. Meg van itt is mindennek a maga rendszere!! Hatalmas gyorsforgalmi utak szelik at a varost es sok egyiranyu ut es lampa zarja ki azt a kaoszt amit Saigonban tapasztaltam. A szabalyokat itt is buntetlanul megszegik, de legalabb nem jarnak forgalommal szemben!! :):)
Aki idegenkent csoppen a varosba es nem akar 100 $-os hotelben aludni, vitesse magat a Jaksa str.-re
ami itt a turista area kozpontja. A reptertol tobb mint 40 perc.Motorosokkal ne menj hiaba olcsok, mert nem engedik ra oket a highwayre es az nagy szivas.Itt 10-30 dolcsiert kedvedre valogathatsz a hotelek kozott, de meg kell jegyeznem, a 10-12 dollarosokat gyorsan felejtsd el,mert nem feher embernek valok!!!! 20-ert viszont mar egesz normalisat lehet kapni.
Mivel ez mar a varoskozpontban van konnyeden elerheto rengeteg latvanyossag gyalog is!
Persze majd mindenki teged akar elvinni " olcson" es azt mondjak minden nagyon messze van. Ez nem igaz!
Egy kellemes egesz napos setaval ( kb 7-8 km) bejarhato a legtobb erdekesseg a cityben!
Mindenfelekepp erdemes a Monas-sal kezdeni! Ez kb 1,5-2 km-es seta eszaki iranyba a Jaksa-rol a Fuggetlenseg terere.A hatalmas,gyonyoru ter kozepen magasodik a Nemzeti Muemlek, a Monas.
Alatta van egy Historya Museum ami korbe-korbe gyonyoru makettekkel illusztralva vegig kiseri tortenetuket.Nagyon erdekes!!!!
Utana lifttel fel lehet menni a toronyba ahonnan csodalatos latvanyt nyujt a varos.Nagyon okosan hatalmas kepeken a fejed felett megjelenitik a latvanyt es alatta a beszamozott epuletek nevet!!! Igy konnyuszerrel beazonosithatod mit akarsz megnezni,merre akarod folytatni utad...........es nem utolso sorban gyonyoru fotokat keszithetsz!!! En atsetaltam a keleti oldalan fekvo Gambir palyaudvarra es megvettem a jegyem masnapra. (A hotelekben is elintezik 4-5 dolcsis felarral, de ha mar ott vagy minek fizess??)
Utana atsetaltam a keleti oldalara ahol a Nemzeti Muzeum talalhato. Ezt ne hgyjatok ki!!!! Nagyon erdekes es rengeteg uj iformacioval szolgal az indonez neprol!
Jo alap amit konyvekbol, az internetrol mar elore olvastal , de itt igazan kiteljesedik a tudasod es latasmodod roluk!! Teljesen beizgultam,h en most mar latni akarok mindent a sajat szememmel!
Hatalmas maketteken,terkepeken rajta van az osszes sziget, a szigetek nepei. 43 nagyobb nep csoportot tartanak nyilvan, de persze meg rengeteg kissebb is van ezeken belul. Ezek mind onallo nyelvel,kulturaval,tortenelemmel,stb rendelkeznek megis a nagy Indoneziahoz tartoznak! Mindegyik lefotozva es megjelolve teruletuk.
Latvanyosan bemutatva sok szazeves fuggetlensegi harcuk a gyarmatositok ellen. Na persze az o szemszogukbol, az o hoseikkel..........ami a mi tortenelem konyveinkben nincs benne!!
Eddig is tudtam,de itt dobbentem ra, h az angolok,franciak,spanyolok,portugalok,nemetek,hollandok,stb milyen gusztustalan modon osztottak fel egymas kozott ezeket az elmaradott teruleteket,nepeket!!!!
Csak akkor estek egymasnak mikor mar elfogytak a feloszthato teruletek!
Eroszakkal,kegyetlenkedessel kenyszeritettek oket, h hatalmas ultetvenyeken dolgozzanak, h a munka gyumolcset,extra profitjat sajat orszagukba vigyek!!!
En fel napig csak itt ragadtam le! :):)
Ezen kivul van meg vagy husz museum, ugyhogy mindenki valogathat kedvere beloluk.
Van egy jo par mecset es katedralis is aki meg nem latott eleget.:)
Ha a Jaksan fogtok megszallni keszuljetek ra, h minden reggel miset tartanak a kozeli minaretben es h ezt megossszak mindenkivel egy kurva nagy erosito nyomja szet tobbszaz meterre szornyen idegesito eneklesnek nevezett egtelen visitasuk!! :) Kepzeld el mikor jokedvuen hazaersz es mar epp elaludnal akkor MINDEN reggel fel 5-tol 5-ig meg ezt kell hallgatnod!! :):) Vagy ha epp a baratnoddel foglalkozol gatantalom,h rogton lelankad a szerszam! :)

Ma reggel vonatra szalltam es elindultam Jawa belseje fele.Indulnak este is vonatok,de en termeszetesen a reggelit valasztottam, mert csodalatos tajakon fut vegig az ut.Meg kell dicsernem a vonatot is, mert nagyon kenyelmes fotelekkel,legkondival,2 hatalmas plazmatv-vel van felszerelve minden vagon ahol legalabb 7-8 pincer futkarozik, h teljesitse minden kivansagod!!!! Lehet, h ez nem a MAV ?????? Na jo termeszetesen ez az elso osztaly,de a 2. is egesz turheto. Csak a 3.-ra ne szalljatok, mert azt a koznep hasznalja es 8 oran keresztul nagyon kellemetlen tud lenni.
Az utak menten bepillanthatsz a Jakarta nyomornegyedeibe ahova most nem volt kedvem kimenni, mert eleg volt tavaly Manilaban! :):) A rizsfoldeken rengeteg ember szorgosan dolgozik tokig ero vizben,sarban. Ezen az eghajlaton evente 4-szer is beerik a rizs, igy gyakorlatilag egyik helyen ultettek, par szaz meterre arrebb epp arattak! A harmadikon a termenyt szaritottak, a negyediken eppen csepeltek,stb. Szoval igy tokeletesen vegeg lehetet "premier planban" kiserni a munkafolyamatokat!!! :)
100 negyzetmeteres terulet kb 70-80 kilot ad. Altalaban kb 200-300-as parcellakban dolgozik egy-egy csalad ami ugye 200-250 kilot is megterem es ez eves szinten negy betakaritassal szamolva 1 tonna!!
Ami szerintem oriasi mennyiseg egy 15x20-as teruletrol! Persze jonnek a varosi kereskedok es fillerekert felvasaroljak toluk.

Eddig mar nagyon sok olyan helyen jartam, h azt mondtak en vagyok az elso magyar itt. Most vegre talaltam valakit. Kepzeljetek az utolso allomason felszallt egy nagyon szimpatikus udvarias srac aki mellem ult le es jol beszelt angolul. Kiderult,h szlovakiai magyar kislany a felesege es mar 3 eve itt elnek kint!!!!!!! Persze rogton felhivattam vele es nagyon jot dumaltunk magyarul. O is nagyon boldog volt, h magyar hangokat hall. Holnap elutaznak vhova ,de holnaputanra varnak a hazukban piknikre! Addig is a srac, Lima reszletesen elmeselte mit erdemes megneznem Yogyakartaban es kornyeken!!!!
Holnap reggel berelek egy motort es megindulok..................