2011. május 18., szerda

MALAYSIA , Langkawi - Pendang - Georgtown 96. -97. nap

Masnap reggel uden, frissen ebredtem es elsetaltam a  hajoallomasra , ami 200 meterre volt a hotelemtol.
A motort ott hagytam , mert a szigetre nem lehet atvinni , csak szemelyszallito ferry - k vannak. A hajok gyorsak , kenyelmesek es 18 RM - ert at is repitenek a szigetre. Azt mondta a receptios , h ott ugyis olcson tudok berelni. Igen , csak eppen az volt a bokkeno , h mindenhol , minden irodaban az volt az elso, h adjam oda a jogsimat !!!
Huuuuuuuuuu , de nagy pofara eses!!!! Igy meg sosem jartam eddig Azsiaban!!!! Maganszemelyek pedig nem voltak a kikotoben , akiktol esetleg papir nelkul is kaptam volna . Azt mondtak , h a szigeten rengeteg a rendor es ha elkap engem, en fizetek 1000 ringitet , ok pedig 300 -t , mert nekem adtak papir nelkul motort !!!!!
( 1 ringit most 63 Ft ).
Igy kenytelen voltam egy taxit berelni , amivel 5-6 ora alatt becsavarogtuk a szigetet. Egy nagyon rendes kis muszlim oreget szurtam ki magamnak , akivel megegyeztunk egy szazasban es mindent megmutatott .
Es tenyleg !!!!!!!!!!! Ahogy kiertunk a kikotoi utrol , ott allt vagy 4-5 rendor es mindenkit igazoltattak !!!!
Csesszek meg!!! En mar nem is szeretem oket !!! :)
Hogy jo hirt is mondjak , europai fulnek szinte hihetetlen , de 120 Ft egy liter benzin. Na persze csak azert , mert van olajuk boven es itt a vilag egyik legnagyobb olajtarsasaga , a Petronas.
Az oreg szisztematikusan haladt korbe a szigeten es minden nevezetesebb helyet megmutatott. Ide erdemes  legalabb egy hetre visszajonni , de csak annak aki pihenni szeretne es nem bulizni, mert muszlim area az egesz es ejfelkor minden bezar. A sziget viszont tenyleg gyonyoru !!!!
Jaaaaaaaaa es kellemes meglepetesemre kiderult, h az egesz sziget vammentes terulet !!!! Rogton be is ruhaztam egy uj fenykepezore! :) 2 ringit-ert ittam a soroket amiert itt Penangban 10-et fizetek !!!! A nagy , 0.66-os Guiness sor 5 RM volt a szigeten , itt 23 !!!!!!
Az utolso komppal 7 orakkor visszajottem a szarazfoldre es Kangarig motoroztam. Itt kellemes aron ( 40 ringit ) megaludtam egy kinai hotelben , a Ban Cheong-ban. A motort, a tole 300 meterre levo Polis station-on hagytam , gondoltam innen biztos nem lopjak el !!!! :)
Reggeli utan kimotoroztam az E1-re , a hightway-re , ami egeszen Penangig visz. Ez mar nem thai autopalya , itt mar szigoruak a szabalyok!!! Az elso fizeto kapu utan mindjart volt is egy nagy ellenorzes, de megint szerencsem volt. Mikor meghallotta , h magyar vagyok az egyik rogton elkezdett Puskasrol kerdezgetni. Itt ugy tekintenek ra mint egy futballistenre. Jol el dumaltunk, aztan mondta, h tovabb.......... megint nem neztek papirt. :) Egyebkent Puskas a mi legjobb orszag imigunk !!!! Barmerre jarok a vilagban mindenhol ismerik , tisztelik , szeretik.......igy tudjak beazonositani Magyarorszagot. Kovetkezo leagazasnal inkabb lejottem a palyarol, mert a kovetkezo rendor nem biztos, h szereti a focit es a magyarokat........... akkor pedig kemenyen megbuntet!!!  A palya mellett parhuzamosan vezet egy alsobb rendu ut egeszen Butterworth-ig , Penang kulvarosaig. Kicsit lassubb, de biztonsagos nekem !! Itt mar ujra szembejottek velem az utak szelen , buko nelkul 3-an ultek egy motoron...........naaaaaaa innen tudtam megallapitani, h erre biztos nem lesznek rendorok!!! :)))
Penang egy 2 millios nagyvaros, az orszag eszaki kozpontja. Mivel csak egy cimem volt, terkepem nem , igy nem volt egyszeru mutatvany megkeresni a Thai Nagykovetseget. Penang egyresze a szarazfoldon, a masik resze egy szigeten talalhato, amit egy 13.5 km-es hid kot ossze. A sziget eszaki sarkaban van Georgtown, aminek kikotoje evszazadok ota a kereskedelem kozpontja ezen a foldnyelven. Aki vonattal erkezik Butterworth-ba , az ferry-vel is at tud jutni a szigetre , nem kell egy hatalmasat kerulni a hidon.     A varos ezen resze 2008 ota a vilag orokseg reszet kepezi!!! Tenyleg fantasztikus , ahogy az evszazadok ota itt elo nepcsoportok kulturaja , epiteszete megfer egymas mellett , teljesen beleolvadva egymasba. Egy hatalmas setaval gyalog be lehet setalni az egeszet. Nagyon erdekes , h peldaul Little India hindu vallassal atittatott epuletei , boltjai , ettermei kozt setalva a kovetkezo utcan mar a kinaiak kozt talalod magad !!!! Van meg angol , tamil , malay , aceh , stb negyed is . A kulonbozo kulturaju emberek nagy bekeben , egyetertesben elnek egymassal , egymas mellett. Sooot annyira osszefonodva , h a China Jalan-on indiai boltokat lattam!!
Az egesz varos nagyon rendezett , tiszta , preciz. Oriasi a forgalom , rengeteg a rendor. Nem allitgatnak meg mint nalunk , de ha szabalytalankodsz azonnal kifutyulnek a forgalombol , ugyhogy nem nagyon merek sorozni , h ne hibazzak !!!
Az itt elo malajok es feherek nem dolgoznak . Kiveve persze az uzleti vilagban . A boltokban, benzinkutakon, epitkezeseken, karbantartoknal, tisztito cegeknel, stb csak kulfoldrol bearamlo olcso munkaero dolgozik. Talalkoztam Nepali , burmai benzinkutassal es ceyloni, pakisztani, fulop-szigeteki boltossal is!!!! Az utcak ezert ragyognak a tisztasagtol, mert ezek fillerekert megcsinaljak!! Ezeket latva elgondolkodik az ember, h nalunk a 900 ezer cigannyal - akiknek 95 % - a munkanelkuli segelyen el ( mar aki nincs bortonben ) - miert nem lehet ezeket a " kulisabb " munkakat megcsinaltatni???? Ha mar igyis - ugyis el kel oket tartanunk????? !!!!!!
Talan Bp sem nezne ki igy !!! .......mert egy-ket helyen mar szegyen vegig menni....

Visa informacio elso kezbol !!! :)

Akinek lejar a vizuma at kell menni egy szomszedos orszagba es visszalepve ujra beutnek egy ket hetes ideiglenes vizumot. Ennel hosszabbat csak a szomszedos orszag nagykovetsegen kapsz, pl 2 honapos turista vizumot.
A phuketi visa irodak , ezert 4 ezer - 4.500 bath-ot kernek , mondva h draga a visum! Es kerdesemre mindegyik azt mondta, h a hataron mar nem kapok, az megszunt es kulonben is thai motorral nem hagyhatom el az orszagot. Na ebbol semmi sem igaz. Ha akartam volna mar az atlepes utan tiz percel visszamegyek es ujra beutik a 2 hetest! En latni akartam Eszak-Malaysiat , ezert dontottem a Penang-i kovetseg mellett . Igy utolag foleg nagyon orulok neki , mert Georgtownt es Langkawit senkinek sem szabad kihagynia , aki erre utazik!!
Szoval a Thai Nagykovetseg pontos cime ;  Jalan Tunku Abdul Rahman 1.
Legegyszerubben ugy talalsz oda, h a kikototol elindulsz nyugat fele , majd kb 3 km utan elfordulsz delnek es egy kilometer mulva ha jol csinaltad es szerencsed van akkor keresztezed ezt a Rahman utcat!!! :) En is igy talaltam meg . :)  Egyeni vizumokat 9-12 -ig fogadnak be es meg aznap  3-ra kesz van !!! Ara 110 RM . Tehat ezeknek az irodaknak belekerulsz 110 + 40 RM szallasra = 150 -be ami 1500 bhat !!!! Toled meg levesz minimum 4000-t !!! Nem rossz uzlet !! A benzint meg 1.9 RM -ert tankolja , ami elenyeszo koltseg , foleg , h egyszerre 10-15 embert is visz !!!!
Jo tanacs!!!!! Ha hatizsakos turistakent utazol , mindig legyen nalad par db fenykep , utlevel masolat , repjegy masolat ! Ez nem nagy helyet foglal es a legkulonbozobb helyeken kell. Pl ; berlesek, hatar, kovetseg , bmilyen gyors ugyintezes, stb......
Georgtownban a Lebuh Chulian utcaban ( es kornyeken ) talaltok olcso szallasokat 20 - 80 RM -ig minosegtol fuggoen. Internetekkel es olcso, finom kiulos utcai kajaldakkal is teli a kornyek. Internetet mashol nem is lattam a varosban!!!!
Az utca vegen ejfel utan felroppennek az ejszakai pillangok is! Nem 5 csillagosok, de azert akad egy-ket cukorfalat is koztuk. Foleg azoknak a barataimnak a figyelmebe ajanlom, aki meg nem probalt ki egy indiai szepseget sem !!! :)))
Erdemes bemenni egy turist office-ba es tajekozodni a latnivalokrol , ingyen terkepeket kerni.
Mivel delutan 3-kor kapom csak vissza az utlevelem igy ma mar nem indulok vissza, majd holnap megint raerek a kis utakon.........:)














Phuket - Krabi - Padang Besar 94. - 95. nap

Vasarnap reggel osszekaptam magam es megindultam del fele. Cuccokat ugy pakoltam , mint Mr. Bean a kofferjaba - ami a motor ulese ala befert! :)) A sziget eszaki vegen kilepve par kilometer mulva rakanyarodtam a 4 sz. autoutra, ahol a legtobb helyen soveny es jardasziget valassza el a szemkozti savokat, olyan mint egy autopalya. Csak pont ez a baj, mert a palya bal oldalan lakok nem mennek at ( nem is tudnanak!! ) a tuloldalra az o savjukba , hanem siman jonnek veled szembe a te oldaladon !!!!!!!! Motorosok, lassu jarmuvek , de neha egy - egy auto is. Szoval vegig topon kell lenni , bmelyik kanyarban felbukkanhat vmi !! :) Vegul is meg lehet szokni , csak kevesebb ido jut a nezelodesre az allando keszenlet miatt. Pedig a videk eszmeletlen gyonyoru !!
Hirtelen emelkedo , kup alaku sziklas , fakkal , buja zold novenyzettel boritott hegyek meredeznek az ut mindket oldalan es a kozeli tengerben is !!! Ez a hely a hires Pha - Nga Obol ahol pl a James Bond Szikla v Sziget is talalhato. ( meg a hetvenes evekben forgattak itt az egyik 007 - es filmet ) . Megallni majd visszafele fogok , mert kifutok maskent az idobol........
Krabi 190 km volt , amire kenyelmes motorozassal 3 ora kellett. Itt most csak a varosban neztem szet , mert a strandok 10 -15 -20 km -re vannak a kozponttol , de azokra 2-3  napot szanok , h kicsit az ejszakai eletet is megnezhessem.  A varosban addig menjetek mig hatalmas majmokat nem lattok , akik tartjak a jelzolampakat !! Nagyon jo pofak ! :) Itt mar nyugodtan le lehet tenni a motort , mert gyakorlatilag minden egy 1 kilometeres sugaru korben talalhato. Olcso hotelek , guesthausok , piac , rengeteg kajalda , shoppok , stb..... En a Blue Star Guesthaust valasztottam. Olcso ( 300 bath ) , tiszta , kenyelmes.......es a motort betolhattam belulre ejszakara , ami nalam donto szempont volt. ( vannak olcsobbak is , de azok mar nagyon gagyik ). Lehet, h csak azert , mert mar lefutott a szezon , de en az ejszakai eletet a varosnak nagyon gyengenek talaltam, bar a baratom szerint a beacheken most is nagy az elet. Nem baj reggel legalabb idoben ebredtem es tovabb indulhattam Trang fele. Ahogy haladunk egyre lejjebb delnek , ugy fogynak az angol feliratok es az angolul beszelo emberek........  Egyre tobb lesz a muszlim , a nok az utcakon csak bekotozott fejjel jarnak. Nem siettem sok helyen megalltam enni , inni , ismerkedni es el kell mondanom , h mindenhol - a hegyek kozott a legkissebb faluban is - szeretettel , mosollyal , baratsaggal fogadtak. Mindenhol probaltak a legjobb vendeglatast nyujtani a misternek....... Innentol mar egeszen Langkawiig nem is lattam feher embert. Az ut a hegyek kozott futott, ritkan kellett magasra kapaszkodni a paripamnak.......
Trang utan Phattalung , majd Hat Yai kovetkezet. Ez az utolso nagy varos a hatar kozeleben ( 60 - 70 km ) , a deli resz kozpontja.
Mivel sok rosszat hallottam rola , igy bementem korulnezni , kivancsi voltam mennyi belole az igaz. Egyebkent meglehet kerulni a korgyurun. Itt meg most is robbantgatnak a muszlimok, csak azt nem ertem , h miert hisz a varos lakossaganak 90 %  - a muszlim. Bar a robbantasok nagy resze meg a szorakozohelyeken van , ahova ok kevesbe jarnak. A varosban tenyleg sok a katona es rendor, egyebkent egy unalmas nagyvaros , nyugodtan kihagyhato.
Sadao egy baratsagos hatarmenti kisvaros ( 20 ezer lakos ) , ahonnan ket lehetoseg van tovabb menni. Egyik  a 4-esen tovabb a hatarig, majd ez az ut folytatodik Malaysiaban az E1 - es autopalyaban , ami egeszen Kuala Lumpurig visz. Igy gyakorlatilag ossze van kotve Bangkok es KL . A masik , elkanyarodni jobbra Padang Besarnak , ahol kozuton es vasuton is tovabb lehet menni. Itt fut a Bangkok - KL vasutvonal es termeszetesen minden express megall itt. En kenytelen voltam ezt valasztani , mert olyan infot kaptam , h thai motorral nem mehetek at a hataron illv. nagyon bonyolult. ( rendszamcsere , uj biztositas , stb ). Ennek ellenere ejfel elott 10 percel beesek a hatarra ( ejfelkor jart le a vizumom :) ) majd siman atmotorozok rajta !!!! A kutya meg nem kerdezte , h kie a motor , hova megyek , mit akarok , ki fia vagyok , stb........... !!!!! :))) Beutottek a kilepesi pecsetet es kesz!!
Ez meg engem is meglepett, igy ott talaltam magam a tuloldalon egy thai motorral aminek nem voltak papirjai ( mert a thaioknal nem kotelezo, ezert nem is hordjak magukkal ), malaj biztositasa es persze nekem sem volt jogsim !!! Azt hittem majd atsetalok a hataron , ott hagyva a motort a vamnal es felszallok egy del fele tarto vonatra.
Elso ami szembetuno , h a malajok mar sokkal szigorubbak es sokkal nagyobb mindenhol a kontroll !!  Mivel nem volt erre a verziora tervem, igy megindultam a nagy ejszakaba del fele es gondoltam ugyis ugy jarok , mint az ugyes pina -- majdcsak kilyukadok vhol !!! :) 10 kilometeren belul ket ellenorzo ponton is at kell menni , ahol rendorok, katonak igazoltatnak . Ugy meglepodtek rajtam, h mindket helyen qva jol elbeszelgettunk Europarol, Magyarorszagrol , es meg papirokat is elfelejtettek elkerni ! Vmi csodabogarnak neztek , mert azt mondtak mostanaba nem motorozott erre europai feher ficko. :) Gondoltak , h ez egy felkeszult utazo , biztos rendben van mindene...... :)))
Lementem Kangarig ahol a varoskozpontban talaltam jo hoteleket , de nem mertem megaludni , mert a motort seholsem tudtam biztonsagosan letenni. Igy inkabb tovabb mentem Kuala Perlisig , ahol vegre talaltam egy olyan hotelt aminek zart, orzott parkoloja volt. Kuala Perlis a legeszakibb kikotoje a malajoknak , ahonnan Langkawira is indulnak a hajok. A szigetrol mar sok jot hallottam , igy semmifelekepp sem akartam kihagyni!!!