2010. április 3., szombat

Bromo

Reggel egy taxival kivitettem magam a helyi bus terminalhoz es egy public busszal atmentem Probolinggoba, a hegy tuloldalara.
A taxik nagyon olcsok csak mindig kapcsoltassatok be veluk a taxiorat,mert egyebkent utana annyit ker amennyit akar es csak a cirkusz van belole!
Probolinggoban ugyanaz a helyzet fogadot mint Malangban! Motort nem lehet berelni, a " turista maffia" pedig
aranyaron visz fel a hegyre kisbusszal vagy motorral! ..............es akkor meg valahogy valamikor vissza is kell jonnod , mert termeszetesen ott hagy!! 4-5 embernek persze mar megeri kisbuszt berelni.
Rengeteg motoron ucsorgo kolykot lehet latni az utak szelen akik ki tudja mire varnak, csak sajnos beszelni nem tudsz veluk, mert egy szot sem tudnak angolul. Vegul a lehetetlen helyzetben jott az otlet, az egyik szimpatikus kis kolykot magammal cipeltem a kozeli bus terminalba , ahol az iranyito egesz jol beszelte az angolt.
Mondtam neki,h kap 1 dollart ha meggyozi a kolykot,h egy 24 orara adja nekem 10 $-ert a motorjat. Biztositekkent, h megnyugodjon az utlevelem az iranyitonal hagyom es csak akkor adja vissza ha epsegben visszahozom a motort!!!  Ket perc alatt meggyozte es mindenki jol jart!!!! 10 $ itt sok penz, nekem meg lett egy fasza motorom hegyeket maszni!!!!!! :) Es SZABAD VAGYOK!!!!!
Nagyon elvezetes vekony szerpentin uton lehet feljutni, csodalatos tajon haladva keresztul ( kb 40-50 km). Ahogy valtozik a klima , ugy valtozik a novenyzet is. Fent meredek hegyoldalakon kukoricat,hagymat,krumplit es hatalmas fejeskaposztakat termesztenek a vulkanikus hegy kituno  talajaban.

Fent Cemorolawangban  2200-on, egy kis hegyi faluban van par szalloda amik kozul ki-ki kedvere valogathat. Bar azt mondjak foszezonban erdemes elore foglalni, most viszont csak kb 20-30 %--os volt a telitetseg. Itt este sok mindent nem lehet csinalni...........megnezed a hegyeket a naplementeben, majd beulsz valamelyik szimpatikus kiskocsmaba es hulyited a helyieket, na meg gyujtod masnapra az infokat! Ez turista area, itt mindenki beszel angolul!!!!
Alkoholt nem nagyon lehet kapni, esetleg nehany helyen sort.
Persze a hatizsakombol elovarazsoltam az utolso uveg whiskymet amit meg a dutyfree-ben vettem Saigonban!
Kirakva az asztalra rogton emelkedett lett az addig is kellemes hangulat. A tobbi turista irigy pillantasai kozott,
egy helyi sajt kisereteben ejfelig   "Setalo Janos" lesetalt a torkomon. :):)
Huuuuuuuuuu, de jo h ezt az uveggel meg eltettem a rosszabb idokre! :) Arpi baratom mondja ilyenkor, h a "rutin meg az evek". :)
Reggel negykor itt ezerrel megindul az elet. Mindenki igyekszik az altala legszebbnek velt pontra,h a napfelkelte altal csodalatos szinekben pompazo hegycsucsokban gyonyorkodhessen vagy epp vmelyik tetejen ulhessen.............Kattognak a fenykepezok rendesen! :)
Talan a legszebb view point  a 2770 meteres Penanjakan csucsa, ahonnan a felkelo nap elso sugaraiban megcsillannak es csodalatos szinekben tundokolnek a tobbi hegy csucsai...........A Batok( 2440 m ), az orokke fustolgo  Bromo( 2372 m ) es tavolabb a kedelyes oreg urkent pofekelo Semeru ( 3676 m ).
Napkozben is eleg jol lehult a levego idefent, de igy hajnalban kifejezetten hideg volt 2770-en. Kurva jol mutattam egy szal poloban a sok nagykabatos japan, meg a pufidzsekis europai kozott! :):)
Szerintem a fele azt gondolta,h ez nagyon kemeny gyerek a masik fele meg, h nagyon hulye.
Csak en tudtam az igazsagot, h a jo meleg pulokamat mar egy boldog malaj gyerek hordja! :)
Maszas kozben nincs gond, mert pillanatok alatt megjelennek az elso izzadsagcseppek...........csak az a titok, h nem szabad megallni..........:)

A falu alatt egy egy par kilometeres plato terul el, amelyen keresztul lehet eljutni a Bromo- hegy labaig. Hajnalban minden ferfi kint van akinek csak lova van es jo penzert kinalgatja a turistaknak.Altalaban jeepek hordjak ki az embereket, de lehet gyalog ill lohaton is menni. En persze maradtam a jo kis hegymaszo mororomnal es amig birtam a hegy labaig felkapaszkodtam vele! Visszafele azert nyeregbe pattantam a buli kedveert es jo szittya magyarkent meghajtottam rendesen vagtaban lovat, mint Zinger a varrogepet. Mikor visszaertem a kialkudott penz duplajat akarta kerni a gyerek es kicsit ideges volt.mert folyt szegeny lobol a tajtek rendesen. En meg csak sajnalkoztam neki,h " baratom a lovad nincs jo kondiban, miert nem eteted rendesen". :):) Egyebkent csak ezek a kis testu spanyol lovak vannak itt is amivel Dominikan, Mexikoban, Kubaban, kanarin es az osszes spanyol hoditas teruleten talalkoztam. Kituno hegymaszok,kitartoak es ugyesek, de gyorsasagban, eroben,vagtaban a mi lovainknak nyomaba se ernek! Viszont a spanyolok pontosan erre tenyesztettek ki oket egy kis oszver segitseggel!!!!! Sok csatat megnyertek ezek segitsegevel hoditasaik soran a hegyek tarkitotta tartomanyokban!
A krater peremet mar turistasitottak. Egy meredek lepcsot epitettek az utolso szaz meterre,h az atlag turista is elvezhesse a latvanyt ( na meg leperkalja a belepti dijat). Az eros kenszag mar a hegy labanal erzodik, itt fent pedig mar kezdi marni az ember torkat. A latvany viszont mindenert karpotol. Fantasztikus erzes lenezni az alattad 100-150 meterre fortyogo kurtobe, amely megallithatatlanul okadja magabol kenes,fustos gazait! A perem nagy reszet  korbe lehet setalni gyonyoru fotokat keszitve.

Reggeli utan bucsut vettem ujdonsult kis barataimtol es visszamotoroztam Probolinggoba, ahol pont elcsiptem egy helyi buszt ami Banyuwangiba indult. Ezzel egesz Ketapangig mentem ( kb 350 km, 8 ora ) ahol atkeltem a Bali-csatornan ami kb csak Balaton nagysagu. Balira a beleptetes kicsit hajaz a repterire pedig ugyanaz az orszag.Persze a nagy robbantas megvaltoztatott mindent.........A falakon korozott terroristak fotoi, es szigoru elektromos kapus ellenorzes! Persze velem nagyon udvariasak es elozekenyek voltak,de a helyi kolykoket nagyon szigoruan ellenoriztek!!!
Utana meg 3 oras nagyon unalmas, faraszto ut vart ram Denpasarig, millio kanyarral tarkitva, ahol legtobbszor lehetetlen az elozes a nagy forgalom miatt!
12 oras utazas utan este 11-re ertem a fovarosba. Azota semmi kaja...........meg szerencse, h vizet lehet venni a varosokban menet kozben a buszra felugralo arusoktol. Mar az sem erdekelt,h nem sort iszom csak oltsa a szomjam! :):) Elegge lepukkanva ertem oda.
Egy pazar helyi seafood vacsoratol es par pohar hideg,finom bortol visszatert a regi erom es tovabb indultam Kutaba. Talaltam egy szimpatikus kis motoros sracot aki par dollarert kivitt Kutaba, a hires turista paradicsomba.
Itt mar javaban tombolt az elet,ahogy szokott!!! Ledobaltam a cuccaimat a hotelban es egy frissito zuhany utan belevettettem magam az ejszakaba.............. 7 eve jartam itt utoljara,de az elet semmit sem valtozott!!!
A Legian utca barjai,discoi egesz ejjel varjak a turistakat.................mindenhol tombol ezzerrel a zene,folyik az alkohol, rengeteg ausztral,amerikei picsa seggreszegre szivva magat tancol a parketten..........nyomjak a kareokit.....
Talan csak az volt negativ szamomra,h 20-30 meterenkent kinalgatjak a marihuanat,speedet,stb.  7 eve ez  meg nem volt.Mivel gyulolom ezeket es eleg durvan kuldom el az anyjukba oket igy ma mar nem probalkoztak a helyi dilerek.
Egyebkent ugy latom mar megint jo helyre vezerelt az en Istenem! Par napra megint felfuggesztem a hatizsakos turistaskodast es atmegyek 5 csillagos Mr Szabadiba !!!! :)
Az elmult 24 ora eleg tomeny, tartalmas es kemeny volt, de ilyen napok utan mondja az ember, h gyonyoru a vilag, imadok elni!!!! .......................es alig varom a kovetkezo napot! :):)