2010. március 12., péntek

Hanoi

Tegnap delutan elhagytam Huet. Ket es fel nap boven eleg volt korbenezni a nevezetessegeket es a kornyeket. Mivel nem volt kedvem 13-14 orat razatni a seggemet a buszon, igy inkabb repulore ultem.
60 $-omnak fajt mindossze es egy ora alatt a fovarosban voltam......
A repter 30 km-re van a centrumtol igy 18-20 $ alatt nem nagyon visznek be a taxisok.Erdemes korulnezni a parkoloban, mindig vannak mikrobuszok akik utasokra vadasznak es kis alku utan 2 $-ert elvisznek ha teli raktak a buszt! :)
Itt is vannak 10 dollaros hotelek,de a szinvonaluk kritikan aluli.Nem feher embernek valok. Igy kerestem egy normalisat amit 30-rol sikerult 22-re lealkudnom! Mivel nincs foszezon igy biztos,h mindenhol van hely es jo esellyel pofatlanul lehet alkudni! :) Itt mar tukros marvany furdoszoba,meteres plazmatv a falon,ingyen internet mindenfele es akkora franciaagy,h ket tunderkevel is kenyelmesen lehet hancurozni egyszerre.........:)
Este gyalog indultam felfedezni a kornyeket es amilyen szerencsem van belebotlottam Finnegen's Irish Pub-jaba!!! Hihetetlen,de Vietnamban kortyolgathatom a friss,hideg csapolt guinnesseket es ihatom az eredeti ir whiskyket!!!! Nem olcso az biztos,de a hordot Irorszagbol el kellett guritani idaig! :) 130.000 dong egy pint,ezert pont 13 uveg Saigon beert kapnek! Dehat guinness csak egy van es par pintet megeri leguritani estenkent.:)
Ma gyalog jartam be az old cityt.Mondanom sem kell,h itt is van egy csomo museum, a recepcios kislany szerint 32.....................es nem fogjatok elhinni,de Ho Shi Min Museum is van!!!!!! :):)
Nem messze van tole a mauzoleuma ahol regi jo szoc. szokas szerint kiallitottak ill kifektettek az oreget bebalzsamozva.Szegeny a vegrendeleteben direkt hamvasztast kert,de aztan jott a parancs Moszkvabol,h
a nepnek hosok es eszmek kellenek, hadd nezzek a nagy embert orokre az utodok! Egy kilometerre ettol egy teren egy hatalmas Lenin szobor is vigyorog az emberekre! Ugyis reg lattam mar Iljics komamat. :)

Hanoit meg a 6.szazadban kezdtek kiepiteni az itt levo kis falukbol.Ly Thai To csaszar erodott epittetett es idekoltoztette udvarat. A Voros-folyo, a Kim Nguu-folyo es a To Lich-folyo osszefolyasanal fekszik,amely
boventermo rizsfoldeket biztositott szamukra es hatalmas utemben fejlodott. Akkor meg Thang Long azaz Felszallo Sarkany volt a neve.Hanoinak 1831-tol nevezik. Amikor a Nguyenek hatalomra kerultek 1802-ben elkoltoztettek az udvart Hueba, igy politikai hatalmat elveszitette,de a fejlodese toretlen volt. 1945-tol ujra ez lett Eszak-Vietnam fovarosa egeszen az amerikaiakkal vivott haboru vegeig 75-ig, utana pedig egesz Vietname. Igertem regebben,h irok a masik ket haborujukrol is.
!979-ben Pol Pot, ez az orult nepirto a hatar mellett rendszeresen meszarolt le egesz vietnami falukat,mert teruleti kovetelesei voltak.Persze ezt a vietnamiak sem turhettek,de Kina annyira vedelmebe vette a voros khmerreket,h sokaig nem mertek tamadni. Aztan teli lett a hocipo es 79 dec.25.-en hatalmas erokkel megindultak es gyakorlatitag 2 het alatt bevonultak Phnom Penh-be es megdontottek Pol Pot rezsimjet.
En szemely szerint nagyon orulok neki,mert kitudja meddig gyilkolaszott volna az az orult tomeggyilkos?????? Mikor voltam Kambordiaban teljesen elborzadtam es felhaborodtam orult tettei lattan.
Ez egy allat volt! Azt hinne az ember,h biztos egy buta kommunista, pedig nem!!! A Sorbonnon vegzett es vagy 6 nyelven beszelo muvelt ember volt,de ha valakinek elboritja az orult elmejet a gyilkolas elmelete,eszmeje es ehhez hatalom is parosul akkor ez a vege!!!!!! Lattam a kivegzotaborait,bortoneit. Hitler hozza kepest tenyleg csak kezdo piktorinas volt a gyilkolaszas teruleten!! :)
Mivel addigra ( 76-79-ig) mar a 10 millios nepebol 3,2 milliot legyilkoltatott, a maradek fele pedig az o emberei voltak, igy nem hiszem, h onerobol, kulso segitseg nelkul a nep megtudta volna donteni a hatalmat!

Kinaiak ezt komoly sertesnek vettek,h hatarozott tiltasuk ellenere Vietnam tamadott. hiszen ok komoly erokkel es anyagiakkal tamogattak a Voros Khmer Mozgalmat! 1980. feb.17.-en a csoportositott kinai erok megindultak Viatnam ellen. Persze addig mar ezek is felkeszultek! Ket het alatt elfoglaltak par varost majd bejelentettek,h befejezettnek tekintik a haborut es szepen kivonultak.Mindket fel persze magat hirdette ki gyoztesnek es ment az elet tovabb a maga utjan............Ez semmi mas nem volt csak egy-ket magas rangu kinai komunista vezeto nem birta megemeszteni,h valaki ellentmond akaratanak!!!! Ezert kellett tobb 10 ezer katonanak,civilnek meghalni!!!!!!! A Vietnamiak csak 89-ben vonultak ki Kambordiabol, de a kormanyzast meghagytak az uj kormanynak.