2010. március 30., kedd

Merapi

A Merapi aktiv vulkanja 2006-ban tort ki utoljara amit a konyvek irnak,de fent a helyiek azt allitjak,h 2007-ben is volt egy kissebb lavaomles csak akkor szerencsere nem voltak aldozatok.
Hat megmasztam a hegyet, de sajnos csak motorral!! :):)
A 2866 meter magas hegyre kb ugy 2000-2200-ig lehet feljutni motorral.Gyonyoru szerpentin kanyarok vegig a csodalatos hegyoldalban, egy eros geppel nagy elvezet felhajtani ra!
1700 korul van sok szalloda a termeszetkedvelo turistaknak ill akik megakarjak maszni a csucsot. Most le van zarva es nem engednek maszni senkit. Azt magyaraztak,h ebben az idoszakban nagyon veszelyes. mert a laza vulkani
tormelek az esos evszakban megjobban felhigul,fellazul es mivel nagyon meredek a kup alatt, igy konnyen maga ala temethet!!!! Nem baj majd legkozelebb, azert igy is sikerult jo fotokat kattintanom.............
Lehet, h nem is baj, h nem engedtek fel, mert del korul eleredt az eso es este 6-ig omlott. Nagyon jol tudjak ok,h ilyenkor sartengerre valtozik es tobbet csuszol hatra mint amennyit haladsz! :)
Nagyon rutinosan 2200-nal epitettek egy bunkert a hegyoldalba, ha jon hirtelen a lava ide tudnak bemenekulni, aztan majd kiassak oket. :) Sok hazikonak csak a teteje latszott ki a kihult lavabol, ami legutobb lefolyt. Egyebkent az 1500-as evek ota 68 kitorest jegyeznek!!!!
Delutan otig egy kellemes kisvendegloben finom sorocskek tarsasagaban vartam az eso vege, de nem akart elalni. Igy kenytelen voltam egy nagy beruhazast tenni es masfel $-ert vettem egy esokabatot!! :)

Egesz jol eldumalgattam a helyiekkel odafent. A varost elhagyva egyre kevesebben beszelnek angolul, de az indonez nyelv nagyon egyszeru es sokkal konnyebb mint a vietnami. Gyakorlatilag a malaj egyszerusitett valtozata!!! Ha ugy vesszuk akkor kicsit mesterseges nyelv es csak egymas utan kell dobalni a szavakat.
Gondolom az orszagban talalhato rengeteg nepcsoport miatt csinaltak ilyen egyszerure.............
A szavakat 98 %-ban ugy ejtik ki ahogy irjak.

Most az internetrol csinalok magamnak egy 70-80 szavas miniszotart, ha olyan helyre erek megtudjam ertetni magam! :):)