2011. április 16., szombat

CELEBES, Bunaken Island 68.-69. nap

Bunaken a vilag egyik legszebb merulohelyekent van hirdetve es eddig egyaltalan nem csalodtam benne!!!! A szigetet egy 2-300 meteres korallszirt veszi korbe, amely kituno lehetoseg megcsodalni a korall vilag eletet a  snorkelezo turistaknak. Majd hirtelen a korallszirt beszakad a melybe ( 1560 m ) es csodalatos viz alatti vilag tarul elenk. Tul vagyok mar a 600. merulesemen, de ekkora teknosoket meg eletemben nem lattam. Ember nagysaguak es legalabb 2-300 kilosak!!!
Fantasztikus latvany ahogy bekesen uszogatnak vagy epp egy sziklaszirten szieszta idejuket toltik. egyaltalan nem felnek a buvartol, siman meg lehet oket simogatni!!! Kb olyan mint a Red Sea 10-15 evvel ezelott, amit mara sajnos egyre jobban tonkretesz a sok buvar......
A fauna es flora vilaga egyedulallo . A viz kristalytiszta, legalabb 40-50 meter a latotavolsag, eros napsutesben tobb is!!!!!!
Mar az elejen megegyeztem veluk, h en egyeni stilusban fogok merulni , mert ok csak 30-ig hordjak le a turistakat! Mindjart elsore merultem egy 70 meterest, ami rendesen kiakasztotta oket. Mondta a fonok, h o mar tobb ezer merulessel bir, meg sosem volt ilyen melyen!!! :)  Egyebkent lent 70-en szinte minden alkalommal talalkoztam capakkal ( only reef sharks ), mig ok fent egyszer sem! A capa nem szereti a meleg vizet es a3-4 fok kulombseg miatt inkabb melyebben maradnak.
Masodik alkalommal is hatvan ala menten, amit kesobb meg is ereztem! Hiaba dekoztam ki alaposan, estere iszonyatosan elkezdtek fajni a konyokeim. ( mindig a hajlatokban jelentkezik eloszor a "buvarbetegseg". )
A bennem maradt nitrogen kezdett kicsapodni a hajszalerekben es feszit rendesen , ami nagy fajdalommal jar.
Nem a dekozasnal hibaztam, hanem ott, h ok csak masfel orat pihentek a ket merules kozott, mivel nekik eleg volt a 30 meteres max melyseg miatt, de nekem legalabb 3-5 ora kellett volna!!!! Vagy masodikra nem menni olyan melyre , csak 40-ig!!!! Nem baj ebbol is tanultam!! :):)
A mai napot biztonsagi okokbol kihagytam, de mar alig varom a holnapot, h ujra a viz alatt lehessek.............
Ma legalabb felfedeztem a szigetet, amely fent is epp oly csodalatos mint lent!!!! Buja esoerdok kozott setalva
csodalhattam meg a helyi oslakosok eletet, ahol az idosebb korosztaly meg osei eletet koveti, de a fiatalok mar motoron kavarnak es mobiltelefont hasznalnak!!!

CELEBES, Manado 66.-67. nap

Ket gep is megy Celebeszre naponta, en a 18.40-est valasztottam. A menetido 3 es fel ora, de felora leszall
Makassarban, Del-Sulawesi fovarosaban utasokat felvenni-letenni. Manadoba erve a szokasos taktikat valasztottam, kisetaltam a repter teruleterol, ahol nagyon konnyen talaltam motorosokat, akik 3 $-ert visznek a centrumba ( 15 km ). Egyebkent a taxi sem draga ( 10 $ ). A hotelek nem dragak, de aki jobb minosegut szeretne annak erdemes elore foglalnia, mert azok fullosak voltak. Igy a Rex Hotelt valasztottam 3 es fel dollarert !!! :) A tisztasagara nem lehetett panasz, viszont a matracra es parnara nem jar agynemu, igy jobb hijan a polodat huzodd ra ! Meg Chiang Maiban mikor hallottak, h Indoneziaba keszulok rabeszeltek egy 100% silk halozsakra aminek most jo hasznat vettem!!! :))) Nagyon jo es csak 1.5 kg!!!
A ventilator hianya sem volt gond, mert egesz ejjel zuhogott az eso es nagyon friss volt a levego. Reggel az elso napsugarakkal 6-kor ebredtem es setara indultam a belvarosban. Aki szeret setalni annak felesleges bmilyen jarnuvet berelni, mert par ora alatt besetalhato minden. Erdekes latni, h milyen baratsagosan megfer egymas mellett a kereszteny es muszlim. A rengeteg templom mellett sok Mosque-ot is latni.Sulawesi eszaki videken a keresztenyek elnek tobbsegben, ok a Minahasszak. Del-nyugaton a Makassariak, del-keleten a buggisok elnek, akik muszlimok. Az orszag kozepen talaljuk a Torajakat, ahogy ok mondjak Tana Torajat. Ok felvettek a keresztenyseget, de az osi hituket is megtartottak, igy minden bizonnyal egy erdekes vilagba csoppenek majd.............Toluk eszakra Poso kornyeken nehany eve meg folyamatosan gyilkolasztak egymast a muslimokkal, de azt mondjak az itteniek, h mehetek nyugodtan, mert mar egy-ket eve kusban vannak Es a turistakat kulonben sem bantjak, hacsak be nem szall vmelyik oldalon a csete-pateba!! :))))
Allitolag jobb mint egy futballmeccs utani bunyo....:):)
Naponta - vasarnapot kiveve - delutan 2-3 kozott indul publik boat Bunaken-re, a kikoto mellol a folyo torkolatatol. Ara 2 es fel $ . Ha tobben vagytok erdemes hajot berelni, kis alku utan egy 20-asert atvisznek. benneteket ( kb 40 perc ). A szigeten van egy csomo hotel, de foleg homestay, eleg megfizetheto aron., 15 -tol  50 $ - ig. Nagyon kellemes colopokre epitett, hangulatos fahazakban aludhatsz original buja tropusi kornyezetben!!!
En a helyiek ajanlasara a Daniel's homestayt valasztottam es nem csalodtam benne. Nagyon eredeti,hangulatos tengerparti bungallok, udvarias,kedves alkalmazottakkal, napi 3-szori etkezessel 15 $-ert ! Azert is jo valasztas, mert Danielnek hazon belul van egy jol felszerelt buvarbazisa es hajoi , ami a legfontosabb a szigeten!!!  Egy merules 25 euro, amit kesobb sikerult 20-ra alkudnom. Ez nem tul olcso, de korulneztem a szigeten es masok meg dragabbak!!!! Gondolom azert, mert o egy helyi nepszeru jatekos, mig a tobbiek bevandorolt kulfoldiek, olaszok, nemetek, franciak es mindenki a sajat honfitarsait csalja magahoz, majd annyit ker amennyit akar...........:)