2010. január 24., vasárnap

Dalat

Rauntam a lablogatasra a tengerparton................inkabb csavarogni van kedvem. Meg ferfiasan bevallom a nap tegnapelott ossze-vissza egetett az egesz napos motorozaskor,ugyhogy nem igazan kivanom a tengert meg a napsutest. :) Nagyon csaloka tud lenni.Nem erzed forronak a szel es a sebesseg miatt,de ugyanugy eget!!!!Kulonben is 1 het mulva mar Nha Trang-ba erek ahol 10 nap buvarkodast engedelyezek a Csabanak,mert nagyon szeretem.:) Tegnap delutan felszalltam egy dalati buszra es ropke 6 ora alatt mar ide is repitett.:) ( kb; 150 km) Iszonyatosan szarok az utak itt a hegyekben.Akkora godrok tarkitjak az utat, h egy kozak szazadot el lehetne hantolni bennuk!
Dalat 1500 m-rel a tengerszint folott fekszik fent a hegyekben. Mar regen is a csaszarok,kulonbozo uralkodok kedvelt helye volt eghajlata,fekvese miatt. Nappal nagyon kellemes tuzo napsutes 20-22-24 fok- kb mint nalunk tavasszal viragfakaszto omlo napsuteskor mikor a lanyok ujra kiveszik a szekrenybol a miniszoknyakat, mert nedvesedik a bugyika es Amornak ujra lovoldozni tamad kedve a nyilaval-  este viszony nagyon lehul a levego.
Ejjel 15-16 fokra is. De jo is lenne,ha itt lenne most a jo kis meleg pulokam!! :) A franciak is eloszeretettel alakitottak ki itt bazisaikat.Europai ember szamara a legelhetobb klimaval rendelkezik Vietnamban. Kulfoldi mercevel  nezve is kivalo borokat keszitenek itt, de megterem az eper,a szilva,az alma,stb. Mas bort vietnamban ne igyatok csak kulfoldit vagy dalatit, mert a tobbi kurvaszar ( es aranytalanul draga). A sor viszont nagyon olcso es jo minosegu! Sorivok elonyben!
Az arak is nagyon baratsagosak idefent. 8 $-ert egy akkora szobat kaptam ket dupla franciaaggyal mint az otthoni nappalim. Mar nem volt pofam alkudni sem belole!:) Pedig ez nagy szo! Raadasul nagyon jopofa kis srac a recepcios aki viszonylag jol beszeli az angolt es egy csomo infoval,terkepekkel ellat.Ma reggelre 80 000 dongert egy szuper  kis automata yamaha motort prezentalt nekem az ajto ele mire megreggeliztem. Korbemotoroztam a varost,de meg a fele helyet sem sikerult bejarnom amiket ajanlott. Nem baj sehova sem sietek! :) Eddig az ugynevezett Indokina kb 80%-at jartam be, de messze ez a legszebb varos amit lattam.Tiszta,rendezett, telis-teli viraggal,parkokkal, egy hatalmas gyonyoru mesterseges toval a varos kozepen es egy csodalatos botanikus kerttel amit Flowers Garden-nek is hivanak! Bar a tavat pont ma engedtek le vizfrissites celjabol,de latom a gyonyoru fotokat rola. Egyebkent ez is egy jo buli. Tobb ezren nezik a parton ahogy lefolyik a viz es emberek szazai gazolnak derekig az iszapban,h a fent akadt vergodo halakat osszeszedjek!! Majusban toltik fel ujra.
Eloszor a Crazy House-ot kerestem fel, amely vegul is csak kulonc muveszi szepsege miatt erdekes latnivalo,de ha itt jartok bun lenne kihagyni.Az epitomuvesz egy csaj aki Moszkvaban tanult,de mint a neve is mutatja ebbe az epuletbe belevitte az elborult agya osszes szepseget! Sajnos a feliratok csak helyi nyelven vannak, de van ott ket tunderke aki segitokeszen elmagyaraz mindent egy pusziert vagy ha szepen mosolyogsz rajuk.Utana kimotoroztam a gyonyoru Datanla-vizeseshez, amely a turistak es a helyi fiatalok egyik kedvenc helye.Sor, csajok,vidamkodas,nevetes...............jol elszorakoztam veluk a delutant.Sajnos erre mar egyre kevesebben beszelnek angolul,de mindig van egy-ket ember a tarsasagban aki kicsit beszel es forditgat.
Van a vizeses mellett egy szaraz bobpalya is,amelyen 6 sor utan egy csajjal az oledben, teljes sebesseggel,hatalmas sikitasok kozepette egesz happy erzes lejonni!!! A 1,2 $-os ar szamunkra nem tul megerolteto erte.:) Most megyek felfedezem az ejszakai eletet is es ha nem tul pikans akkor majd holnap beszamolok rola...............