2010. január 22., péntek

Mui Ne

Fajo szivvel bucsut vettem Saigontol es Cindytol, de hat varnak ram az uj kalandok.......
A recepcios fiut viszont biztos boldogga tettem tavozasommal, mert mar nem kell hajnalban felkelnie, h beengedjen engem. Visszagondolva az ott tolltott 2 het alatt egyetlen egyszer ertem haza kapuzaras elott, :) Itt ugyanis a kissebb hotelekben az a bevett szokas,h ejfelkor bezarjak a kaput es lefekszenek. Na persze ha a Szabadi Csaba is vendeguk akkor muszaly nekik fent lenni! :)
Egy 6 oras kellemes ut utan ertem Phan Thiet-be,amelytol 13 km-re fekszik Mui Ne, egy
szepen kiepitett udulovaros.Nevet a kozeli kis halaszfalutol kapta amivel gyakorlatilag osszeepult. Itt mar gyonyoru tengerparti hotelek sorakoznak nyugatias arakkal. Ugy gondoltam megerdemlek egy kis kenyeztetest ( mert nekem ez jar! :) ), ezert par napra felfuggesztem a hatizsakos turista jatekot.  Azert itt sem lehet telt haz, mert egy 4*-os hotel 50 $-os szobajat 5 perc alatt sikerult lealkudnom 38-ra. Ez meg nagyon baratsagos ar egy szuper, tobb uszomedencevel rendelkezo tengerparti hotelert.
Mint mindenhol itt is legcelszerubb motorral felfedezni a videket. Bar ezeket az arakat is a gazdag turistakra szabtak,de meg igy is boven megeri. Mig Saigonban 3-4 dollar a motor ara egy napra itt 12-nel nem birtam lejjeb huzni. Az osszes latnivalo gyakorlatilag egy 40 km-es korben fekszik. Egy nap alatt 170 km-t motorozva kenyelmesen bejartam mindent amit ok huzos arakon kulonbozo fakultativ programok kereteben kinalnak a turistaknak tobb napra elosztva.  Mindez 12 $ + a 2 $ uzemanyag!!! Ezt a kovetkezo keppen erdemes konnyeden csinalni. Bemegyek egy tourist officba es eljatszva a hulye turistat mindenrol informaciot,fotokat,terkepeket kerek,mert en mindent latni akarok,ha jo arat adnak. Na erre ok fel oran keresztul reszletesen kioktatnak mindenrol,elmagyaraznak mindent a latnivalokrol,a helyrol,h mit miert erdemes megnezni. En pedig megigerem,h holnap visszajovok,majd felulve a motoromra bejarok mindent az informaciok birtokabanI :)    A motorozas elso es legfontosabb szabalya, h itt nincs szabaly!! Helyesebben mondva szabaly az van csak eppen senki nem tartja be. Szerintem ez a szoke nok Mekkaja. Itt annyi hulyeseget csinalhatnak amennyit csak akarnak senkinek sem tunik fel!! :) Bocsika szokek. :)
( Zsuzskam ez termeszetesen Rad nem vonatkozik :)) Az elso 10 km a legrosszabb utana mar konnyu. Meg kell szoknod,h itt barmikor barhol ( meg az egyiranyu utcaban is) johetnek szembe. Es jonnek is!!! De meg mennyien!! A laoszi Pakseba mikor berugtam egyedul csak en mentem a forgalommal szemben. Na de itt mindenki!!! Ha neked zold lampad van az nem azt jelenti,h oldalrol a keresztezodesbe nem jonnek motorok! Pedig jonnek, de meg mennyien!!! Meg kell szoknod az orult dudalasukat. Ha fek nincs is a motorodon csak duda akkor mar nyert ugyed van. :) Saigonban akkora volt a motoraradat, h neha az volt az erzesem, ha leallna a motorom akkor is sodrodnek tovabb.....
Mikor megszokod mar jo jatek ez a motorosdi.
Itt azok az emberkek nem nagyon elnek meg akik lepten-nyomon megallitanak a " motobikesir" dumaval es mindegy ha 50 meterre laksz is haza akar vinni! Az oroszok vagy dzsippet berelnek vagy taxival jarnak vagy max setalnak. Na erre profilt valtottak a joemberek es holgyeket kinalgatnak. A profibbak rogton katalogussal jonnek ahol a szebbnel szebb 45 kilos nagymeretu nagyon noies,szep arcu vietnami barbibabakat lathatsz egy falat bikiniben..Par dolcsiert pedig oda hozzak a szobad ele amikorra kered. Termeszetesen en nem probaltam- (mert nem olyan csaladbol szarmazom)- ,de masoktol hallottam! :)
Sajnos mar ezt a jo helyet is elarasztottak az oroszok. Hetente tobb chartergep erkezik ide Moszkvabol. Par kilometerre arrebb oriasi epitkezesek mennek. Visszafale jovett egy terkepen nem jelzett gyonyoru 6 savos sztradara talaltam. ( 3-3 oda-vissza kozte gyonyoru orokzoldek,viragok) 25-30 meterenkent pompas kandellaberek, kozeprol az uttestre behajlo oriasi neonok, a jarda mindket oldalon nagyon szep szines terkovel kirakva,stb. Mindez a semmi kozepen 25 kilometeren keresztul!!Csak akkor esett le a tantusz, h mindezt felvasarolta valaki es itt epul a jovo szallodasora. Mint kiderult jol gondoltam. Egy orosz milliardos fillerekert megvette a kietlen teruletet, egy csodalatos infrastrukturat letesitett es most arany aron meri a telkeket a szalloda beruhazoknak. Very good buisiness! Pattayat,Cancunt,Varraderot,Punta Canat,stb mar kezdi unni az utazni szereto embertomeg,a szallodak nagyresze lelakott.Krabinak,Phi-Phinek,Phuketnek es sok mas helynek korlatozottak a befogadokepessegei. Kellenek az uj helyek!! Ennek a kovetkezo allomasa lesz Vietnam, aki latva Thaifold meses meggazdagodasat a turizmusbol most boldogan nyitja ki kapuit a kulfoldi nagytoke elott! Es milyen jol teszi!!! Bar nekunk lennenek ilyen adottsagaink,lehetosegeink............