2010. március 28., vasárnap

Yogyakarta

Yogyakarta egy kis varos Jakartahoz kepest,de termeszetesen csak az o szemszogukbol. mert az 520 ezer lakosaval nalunk nagynak szamitana. :) Regen egy ideig ez volt az orszag fovarosa, ma pedig a muveszetek es tudomany kozpontjanak tartjak. Rengeteg egyetem talalhato itt amik tobb evszazados multra tekintenek vissza. Van olyan is amely mar 1100 korul kezdte mukodeset!!!! A turistakat a kozelben talalhato ket vilagorokseg, Borobudur es Prambanan templomai vonzak.
Leszallva a vonatrol 5 perces setaval a kozpontban van az ember ahol kedvere valogathat a hotelekben.
Lima segitett egyet valasztani,majd terkepeket es egy helyi telefont beszerezni.( a vietnamit otthagytam Sindynek) Ez annak nagyon hasznos aki hosszabb idot akar kozottuk tolteni,mert szim-kartyat barhol fillerekert lehet venni!! (egy uj  teli 20-25 $ )
Masnap sikerult egy furge,eros motort berelni amivel nekivagtam a kornyek felfedezesenek. A forgalom surusege hasonlo mint Vietnamban,csak itt meg megbonyolitja a dolgokat,h baloldali kozlekedes van!
Nehanyszor mikor beertem egy negyes,otos keresztezodesbe - ahova "millio" motor ozonlott jobbrol-balrol--bizony vakargattam a kobakom,h most merre is toljam tovabb az orrat a kis japan paripamnak??????? :):) Bevallom visszafele a sokadik sorocske utan siman szoke not jatszottam es bekanyarodtam a forgalommal szemben!!! Meg szerencs,h itt ez senkinek sem tunik fel, mert egyszeruen azt hiszik, h en arra akarok menni :) es siman mindenki kikerul!! Nem dudalnak, nem anyaznak! :):)
Borobudur egy csodalatos Buddhista epitmeny Yogyakartatol 48 km-re eszakra. Egy piramisra hajazo epulet komplexus amire harom terasz utan egy csomo stupat epitettek, melynek mindegyike egy Buddhat rejt magaban,persze mind kulonbozo! Kozepen a csucson egy hatalmas stupa zarja tokeletesre a latvanyt. Felulnezetbol ez egy tokeletes "mandala" kepet ad ami a foldnek es egnek harmonikus osszekapcsolodasa.
Mindez megert nekik 75 evet...............ugyanis addig epitettek!!!
200 szaz ev mulva elhagytak a videket es benotte az oserdo, csak 1807-ben fedeztek fel ujra az angolok mikor a Napoleonnal hadakozo meggyengult hollandoktol birtokba vettek a szigetet.

9-tol du. 2-ig fent voltam a templomon es tenyleg athatott a hely szelleme amit a Discoveryn keresztul sosem erzel meg! :) Olyan rohadt meleg volt, h annyi nyalam sem volt. hogyha egy APEH-ossal talalkozom le sem tudtam volna kopni! Persze vizet mindenhol arultak, dehat kinek van kedve ilyenkor mosakodni?????????? :)
Mikor visszaertam a motoromhoz vegre talaltam egy helyet ahol jeghideg sort kaptam!!!!
Olyan szomjas voltam,h az elso ketto majdnem uvegestol csuszott le!!! :):)  Az otodiket mar tudtam rendesen is kortyolni..............:)
Ha itt betersz egy helyre es a kiszolgalo kiscsajoknak be van bugyolalva a fejuk egy ronda kendovel, mar fordulhatsz is ki,mert ott tuti nem kapsz sort!!!!! Ez a muslim bagazs antialkoholista!!! Oke ezt elfogadom, de ha mar boltja van az idiotanak legalabb rank, sorszereto emberekre is gondoljon!!

Egyebkent hivatalosan Indonezia a vilag legnagyobb muslim kozossege,de igy koztuk leven azt latom,h nem egeszen korrekt ez a szam. Muslim es muslim kozott oriasi kulombsegek lehetnek. A vilagi eletet vallo es elo nem fogadja el a fundamentalistat. Persze sok arnyalat van a vegletek kozott, de ezen a lapon most nem megyek bele. A szigetvilagot eredetileg, Borobudur koraban Buddha es a Hindu vallas kovetoi laktak.
Bar mar Mohamed koraban is eljutottak ide arab hajosok,de minimalis szamban eltek itt. A XII. szazadtol kezdve viszont ozonlottek ide es parszaz ev alatt ok lettek a dominans vallas itt. Lehet,h jobban tetszett nekik mint a sivatag????? :):)
Igazan persze nem is az arab emberek terjedtek el a szigetvilagban, hanem a fanatizmusukkal ok tudtak legjobban terjeszteni Mohamed profeta tanitasait! :) Az itt eloket pedig nem volt nehez atteriteni,hisz rengetegnek csak a torzsi vallas letezett,amely ugye csak olyan mint a faszom..............szajrol szajra terjed........nincsen leirva a Koranban!
Manapsag a 250 millios Indonezianak 88%-a vallja magat muslimnak. Ha vegigmegyek az utcan es dumalok, sorozok veluk en felet ereztem annak. Akkor, h is van ez???? Az egyik esti ivocimbora elmagyarazta.
Itt mindenkinek vallasanak kell,h legyen!!! Akinek nincs  vagy torzsi  vallasu annak automatikusan bekerul a muslim szo a papirjara.Aki meg bizonytalan az meg beiratja hisz a kormany is az es igy elonyoket elvez!!
Szoval szerintem max a fele az...................abbol is szerencsere keves a fanatikus. Egyebkent a muslimok is nagyon kedvesek,baratsagosak, segitokeszek.

Ma Prambanam-ba tettem egy hasonlo kellemes latogatast mint tegnap Borobudurba. Az epulet persze mas jellegu, de a kor, a stilus, a kovek hasonlo...............csak ezt a hinduk epitettek!
Egy orakkor telefonalt Ivett ( Lima felesege) es felszedtek a templomoknal. Egy nagyon kellemes delutant toltottunk egyutt finom kajak es sorok mellett. Ivett nagyon csinos kislany ami kellemes belso tulajdonsagokkal is parosul. Szoval aranyos! :) Nagyon egymasra talaltak........jo elnezni oket es elgondolkodni, h a SZERELEMBEN mennyire nem szamit a tavolsag!!!!!
Nagyon sok informacioval ,tanaccsal segitettek es persze jol esik,h szamithatok rajuk.Ez nagy kincs egy idegen orszagban.Remelem majd otthon egyszer viszonozhatom nekik,mert szoktak hazajarni.

Egy-ket napig meg maradok a kornyeken es elvezem furge kis motorm tarsasagat.............megnezem a kozeli Merapi hegyet ami a szeszelyes tuzhanyojarol hires.............