2010. április 24., szombat

Singapur

Sikerult elhagynom Denpasart, de meg szerencsere elobb kimentem a repterre, mert sejtettem,h nem lesz egyszeru. Vegul is egy feloras vita utan mindossze 20 $-omnak fajt az eset. Na meg masik 15-ot levesznek rolad kilepesi illetek cimen.
Aki elkoltotte az utolso kis penzet is ajandekra annak eleg kellemetlen a dolog......... :)
Singapur egy egesz mas vilag.Nagyon tiszta es rendezett minden!!!!! A legmodernebb buszjaratok halozzak be a varost es persze rengeteg taxi kinalja szolgaltatasait. Itt egyaltalan nem olyan eroszakosak mint mas azsiai varosban.
Mindenki nagyon kedves,udvarias es elozekeny. Lesut rola, h messze a leggazdagabb, legkulturaltabb orszag Azsiaban.............
Na persze ez az arakon is meglatszik!!!!! Aranyaron adnak mindent!! Ez bizony nem a hatizsakos turistaknak valo hely.............. :) A hotel arak 120 dollarnal kezdodnek egy ejszakara es hatar a csillagos eg!!!!! Egy sor 1000 forintnal kezdodik, a normalis kajak 2-nel!!!! Meg szerencse, h a duty free-ben feltoltottem a megcsappant whisky keszletem.............:)
A repterrol a 36-os busszal lehet bejutni a kozpontba. Gyakorlatilag az osszes latvanyossag itt talalhato........museumok,muemlekek, gyonyoru epuletek, stb. Mindenhol rengeteg, nagyon szepen gondozott tropusi noveny, palmafak az utak menten es a tereken,............... sok hatalmas csodalatos,nagyon tiszta parkok, hatalmas szeles utcak...............
Az emberek vegyes kepet mutatnak. Persze legtobb a malaj,de nagyon sok kinai,indiai, europai is van.
Dolgozni csak indiaiakat latni a hatalmas epitkezeseken, abbol is a boxosabbik fajtat!!!! :):)
Az uzletek mindenhol tomve vannak minosegi cuccokkal.........es a lanyok gyonyoruek!!! Nagyon kitudjak csipni magukat es szerencsere nagyon konnyen ismerkednek............egy baratsagos mosoly, egy kacsintas,egy puszi kuldes a tenyerbol es maris atinvitalnak az asztalukhoz!!!! Itt mindenki tokeletesen beszeli az angolt!!! Az utcan a feliratok is mindenhol 2 nyelvuek. Sot a legtobb helyen az etlapok,itallapok,informaciok csak angolul vannak!!!!

Itt sem erdemes taxiba ulni, mert egy hatalmas setaval konnyen elerheto sok latvanyossag!!!!! Jo szokasom szerint itt is a Nemzeti Museumukkal kezdtem. Nagyon szep, de megmondom oszinten a vietnami es foleg az indonez jobban tetszett. Bar ez nem is csoda hisz nekik sokkal valtozatosabb,sokszinubb es gazdagabb a tortenelmuk!!!!!! A tajekozodas nagyon konnyu, mert jol lathato,feltuno tablak minden utcasarkon jelzik a hely nevet. Terkepeket is mindenfele osztogatnak............a legtobb helyen ingyen.
Meg legalabb 10 museum van a kornyeken aki szereti oket...........en mar annyira nem vagyom rajuk. Az elmult 4 honapban lattam eleget!!!!! :)
Azert jol el lehet kuloniteni az indiai, kinai, malaj utcakat, helyeket, de nagy a keveredes is es minden nepcsoport nagyon baratsagos mindenkivel!!!!
Pl mikor ejjel setaltam hazafele rengeteg kis ejjel-nappali uzletecske van nyitva. Ha csak vmi kissebb dolgot akarsz venni..........gyumolcsot,vmi kajat, vagy eppen sort, akkor a nyitva allo uzlet elott egy tarcan otthagyod a penzt!!! :) Nem tudom nalunk meddig maradna meg???????? :):) Ha meg nagyobb penz van nalad akkor hivod a tulajt.
Eszembe jutott Venezuella. Caracasban mikor besotetedett automatikusan huztak le mindenhol a nagy vastag vasracsokat es csak ugy vehettel valamit, ha egy kis ablakon elore benyujtottad a pezt, majd a boltos kiadta az arut!!!!! A nagyobb uzletek elott automatikusan 2-3 or allt hatalmas puskaval a kezukbe. En nem lattam rablast,de azt mondtak,h mindennaposak!!!!! Szoval van egy kis kulonbseg a ket hely kozott........... :):)