2011. április 27., szerda

TANA TORAJA , Taparang 79. nap


Tegnap este a helyiekkel iszogatva, megint fontos infohoz jutottam! :) Mondtak, ha igazi nagy " funeral ceremony-t "
akarok latni akkor menjek el holnap Taparang-ba, mert egy nagyon gazdag, helyi hatalmassagnak lesz a temetese, helyesebben mondva a temetes 3. napja ami gyakorlatilag a leglatvanyosabb........
Taparang  kb 50 km-re volt nyugat fele a hegyekben, a terkep alapjan viszonylag konnyen megtalaltam.
Utana viszont eleg erdekes ut vitt a temetkezes helyszinere......
Mivel rengeteg fekete ruhas motoros es gyaszolokkal megrakott teherauto kanyargozott felfele a hatalmas katyukkal tarkitott vekony ( egy savos! ) szerpentinen, igy csak veluk kellett sodrodnom, h celba erjek! :)
Egy ido utan elfogyott az ut es mindenki az arokban ill az erdoben hagyta a motort es gyalog ment tovabb.
Meg kb 1.5 - 2 km vart ram, ami mar igazan kalandos volt. Eloszor egy hegygerincrol ereszkedtunk le a volgybe, majd ott a rizsfoldek kozotti vekony fuves foldsavokon egyensulyozva atertunk a szemkozti hegyhez, amelynek tetejen alakitottak ki a halotti tor helyet.
A menet attol volt erdekes, h az elozonapi ozonvizszeru esotol alaposan felazott, vorosagyagos , allati urulekkel vegyult bokaig cuppanos, dagonyazos sarban kellett megtenni az egeszet!!!!!! A nasznep hosszu tomott sorokban, mezitlabb, felturt gatyaban, felhuzott szoknyaban szo nelkul caplatott felfele..........Mivel itt ajandekot szokas vinni a torra, igy a legtobb csoport bambuszrudakra kotozott fekete sertesekkel a vallukon lepegettek a csuszos meredeken. En ha kettot leptem felfele egyet biztos visszacsusztam! :) Bizony nem volt szegyen a kezeimet is hasznalni a felkapaszkodashoz. Az viszont mar eleg szegyen volt, h ezek a helyi csavok disznoval a vallukon siman lenyomtak es mar vigyorogva cigerettaztak a foteren mikor en kifulladva felertem!!!! :)))  A sartol meg majdnem ugy neztem ki , mint azok a malacok akiket hoztak! :) Meg jo, h sapka meg napszemuveg volt rajtam........igy nem kevertek ossze. :):)
Tenyleg vmi nagykutya lehetett a ficko, mert tobb mint 30 disznot es 8 bivalyt szamoltam ossze a teren.....
En szerenyen egy par doboz cigit vittem , amit az elhunyt legkozelebbi rokonanak lehetett atadni, aki vigyorogva eltette majd teaval, kaveval, sutemennyel kinalt es megkoszonte,h eljottem. Azt mondta addig maradok ameddig csak akarok, az o vendege vagyok. Ugy ereztem, h megtisztelve erzik magukat, ha egy feherember  bemegy kozejuk es alapbol jar a Sir es Mr. megszolitas.
Egy hangosbemondon at orakon keresztul kiabaltak, h ki erkezett, honnan es mit hozott. Meg Singapurbol, Jakartabol, Makassarbol is jottek....
Hatalmas koroket alkottak, majd osszekapaszkodva iszonyatos csunya sirato enekeket nyogdicseltek, de erdekes modon csak a ferfiak!!!!!
Utana jott a fo attrakcio, az allatok levagasa. A foter pillanatok alatt egy hatalmas meszarszekre hasonlitott, amerre csak neztel mindenhol hatalmas, feldarabol allati tetemek!! A bivalyokat egyesevel kikotik kozepen egy magas kohoz, majd a megfeszulo vastag buffalo nyakat alurol , egyetlen jol iranyzott csapassal - egy borotva eles macsetevel - elvagjak!!! A bivalybol omlik a ver, felhorgi az utolso bennemaradt litereket, majd terdre rogy es megadja magat a sorsanak.........
A fej nagy ereklyenek szamit es kifoglyak tuzni a halott hazara! Azt tartjak, h minel tobb bivaly kiseri at a tuloldalra, annal jobb elete lesz ott. A bivalyok hatan masirozik at majd a tulvilagra.


TANA TORAJA , Rantepao 77. - 78. nap





A  szomszedban lako csajtol egy nagyon jo allapotu, gyors motort sikerult berbe vennem napi 6 dollarert. Bar itt a gyorsasag nem szamit mert  az utak minosege es suru kanyarok miatt  4-es fokozatba ugysem tudsz felkapcsolni, a feket es a dudat surubben hasznalod mint a gazt!! :)
A varosban 2 fajta ember el. egyik aki beszeli az angolt , a masik aki nem. :)  Aki beszeli az mind qva okos es a Te idegenvezetod akar lenni! Aki meg nem az szepen vigyorog Rad , mint a tejbetok es mindenre bologat es helyesel, bmit is mondasz vagy kerdezel........
Mivel nekem egyikre sem volt szuksegem, igy inkabb begyujtottem az infokat az internetrol es az aktualisakat este a helyiektol a kocsmaban!! :)  Igy egy jo motorral es reszletes terkeppel nyugodtan vaghattam neki a hegyeknek. Figyelem !!!!!!! Annak aki egyedul szeretne menni.  A terkepeket meg Balin vettem egy szupermarket bookstore- jaban, itt seholsem lehet kapni!!!!!!!
Es enelkul eselytelen vagy eligazodni a hegyek kozott (  sokszor meg ezzel sem ! ) es marad a guide!!
Elso nap eszaknak indultam Rantepangi fele es alaposan becsavarogtam a videket. Rengeteg ici -pici falun mentem keresztul, ahol fustoltek rendesen  a  kerekek , az utnak nem nevezheto osvenyeken.
Keszuljetek ra, h itt mar csak a helyi nyelvet beszelik, ezert elotte valo este nem art 20-30 szot megtanulni indonezul vagy legalabb egy kis szotart osszeallitani magunknak az internetrol. ( Internet meglepoen sok helyen van a varosban! ) Olyan volt mintha visszamentem volna az idoben!! Nagyon elveztem!!!!
Masnap kelet, del-kelet fele vettem az iranyt, de most tudatosan. Kambira es Tampangallo volt a celpontom, ahol a Lonely Planet szerint eredeti temetkezesi helyek talalhatok. Persze nem a konyebb utat valasztottam Makalen  keresztul , a fouton , hanem a hegyeken at , h minel tobbet lassak ebbol a gyonyoru videkbol. Mindig szeretek olyan helyeken jarni ahol meg mas feher ember nem jart , de most szoszerint is sikerult lemennem a terkeprol!!!!!!!  :)))))  A terkepem Rantepaot es 50-60 km -es kornyeket jeloli reszletesen , de annyira elveztem a motorozast, h mire megalltam tajekozodni mar nem voltam a terkepen!!! :)  Angolul meg kb annyit ertettek mint magyarul, ugy h maradt a par szavas indonez szokincs. Mivel ezek ott a hegyekben tok  hulyek a terkephez, igy mindenki mas iranyba kuldott!! :) Egy lehetosegem maradt, tajoltam magam a K - NY - i  iranyhoz es bizni a jo szerencseben. Meg szerencse, h teli volt a tank!!!! :)
Mar keso delutan volt mire Kambiraba ertem. Ez a hely a csecsemo sirokrol nevezetes. Ha a babanak meg nem nottek ki a fogai, akkor egy hatalmas faba vajt oduba temetik, h egyutt fejlodjon a faval. Egy-egy  fa 10-15 sirt is rejt magaban. Nem messze tole Tampangallo mellett, egy barlangban a sziklaba vesve talalunk sok-sok sirt, a sirok elott pdig az elhunytak eletnagysagu fabol kifaragott szobrat, szepen feloltoztetve, minha csak kiallnanak trecselni a haz ele vacsora utan !!!! :) Van meg ott egy csomo koporso teljesen rendezetlenul, a legtobb mar felig elrohadva. A legmegdobbentobb, h szanaszet a barlangban rengeteg koponya hever a legkulonbozobb helyeken!!!!!  A legtobb egy kupacban egy kozponti reszen, de legalabb 60-80 db a sziklak kulonbozo uregeibe, ugyhogy jol nezd meg hova nyulsz es lepsz!!!!!! ( jaaaaaa , egy lampa az nem art, mert a barlang elso 30 metere qva sotet, utana mar a reseken keresztul besut a nap es a vege mar nyitott..........)
A sok koponya latvanyatol Pol Pot halaltaborai jutottak eszembe, ott lattam utoljara ennyi emberi koponyat........ Na persze itt a barlangban mas erzes kerit hatalmaba, mert ezek az emberek termeszetes halallal tavoztak az elok sorabol..........
Mar egy oraja nem lattam egy lelket sem, de mire kiertem a barlangbol mar ott ucsorgott egy sziklan egy ven asszony es mindenaron belepojegyet kinalt nekem, hiaba mondtam, h mar epp tavozom... A bekesseg kedveert 10.ooo rupiat, ( egy dollart ) nyomtam a markaba, amivel vigyorogva tunt el a fak kozott a kis huncut!!! :)