2011. április 20., szerda

CELEBES, Manado 72. - 73. nap

Minden reggel 8-9 kozott indul vissza Bunakanrol a helyi public boat, amire termeszetesen ervenyes az indonez  "gumi ido" kifejezes, fel ora ide-oda nem szamit. :)
Most jol meg volt rakva helyi asszonyokkal. Biztos mentek be a varosba elkolteni a turistaktol osszeszedett penzt. :)
Attettem szekhelyem a Celebes Hotelba, ami sokkal kulturaltabb, tisztabb, kenyelmesebb es arban is jo. 10-tol 25 $-ig vannak a szobak minosegtol fuggoen. Kozvetlenul a kikoto mellett talalhato, 5 perc setara a centrumtol.
Kedvenc helyem az etterme, ami a tetejen, a 6. emeleten van es fel varos belathato innen, foleg a kikoto.
Imadom egy sor mellett elnezni, ahogy a hajok kikotnek, ki-be rakodnak a dokkmunkasok, jonnek-mennek a kereskedok............ 50 meterre tole, pedig kezdodik a masik kedvencem, a helyi piac. Ki ne hagyjatok, ha erre jartok!!! :)
Motorhoz itt bonyolultabb hozzajutni, mint Balin, mert itt nincsenek kolcsonzok! A recepcios 15 $-ert szerzett volna egyet, de azt sokaltam, tudva, h Balin 5-ert szoktam kapni. Vegul  is az egyik HVCS-t beszeltem ra, h adja kolcson az ovet 3 napra, addig menjenek egy motoron a haverjaval. :))) Napi 8 $-nak nem tudott ellenallni, ami itt sok penznek szamit nekik. :)
Elso napon alaposan bemotoroztam es felterkepeztem a varost, megneztem a nevezetesebb helyeket.Van egy Province Museum a Supsatman roadon, amit szerintem erdemes megnezni, legalabbis nekem tetszett. Tobb emlekmu, monument, szoboregyuttes van a varos kulonbozo pontjan, ezekrol kaptok terkepet a helyi tourist office-okban. Biztos sok japcsi meghalhatott itt a haboru alatt ( 1942-45 ), mert van jo par japan emlekmu es temeto a varosban! Nekem igazan a templomaik tetszenek. Az a legerdekesebb bennuk, h mindegyik kulonbozo, egyedi stilusban es formaban epult!!!!! Csak az a kozos bennuk, h mindegyik tetejen es elejen ott a kereszt! Ha vki szereti az epiteszetet, egy egesz jo sorozatot lehetne beloluk osszeallitani........Templomot legalabb 30-at , minarettet mindossze 3-at lattam.
Azt mondjak a helyiek, h nagyon jol, bekessegben megvannak a muszlimokkal, szamomra megis furcsa, h rengeteg a rendor es a katona a varosban!!!!!!!!!!! Egy-egy keresztezodesnel 6-8 is all, ebbol egy dolgozik
Vagy pont ezert van csak beke,mert ennyien vigyazzak????
Viszont meg kell oket dicsernem, mert nagyon kedvesek, udvariasak, segitokeszek! Szoval nem magyar rendorok! :):)
A kozlekedes egy fokkal jobb es talan biztonsagosabb mint a thaioknal, de azert igy is a katasztrofa a legjobb szo ra, ha jellemezni kene!!!! :):):) Itt talan nem jonnek annyian szembe yelem az en oldalamon!! :)
Ma egy faraszto,de elmenydus napon vagyok tul. Mar a reggel nagyon jol indult, mikor felmentem az etterembe kavezni es az egyik kulso teraszon egy asztalnal, egy helyi gyonyoruseg kortyolgatta a kavejat maganyosan.Termeszetesen nekem is rogton az az asztal lett szimpatikus.:) Nagyon jol beszelt angolul ( elt amerikaban is ) es borzaszto kedves volt. Es amilyen szerencsem van kiderult, h epp osszeveszett a ferjevel es egyedul utazik haza a szuleihez akik egy kozeli szigeten elnek, de csak 2 nap mulva lesz hajoja, Egy jo oras beszelgetes utan felajanlottam neki, h koltozzon at addig hozzam, h ne kelljen meg 2 nap szallodat fizetnie , meg persze majd a lelket ( na meg a testet ) is apolgatom. Hogy micsoda arany szivem van!!!!!  :):) Olyan vagyok mint Timar Mihaly !!!  :))))) Mar at is cuccolt a kis draga.  Pont tegnap elott mondta a guidom, h ha csajt akarok a ferfiassagom csillapitasara, akkor itt intezzem el Manadoban, mert itt meg van csaj boven, de Celebes tobbi reszen mar nem fogok tudni szerezni , mert mindenhol mar muszlimok elnek. Mintha a Jezuska kitalalta volna a gondolatomat es idekuldte nekem ezt a szepseget!!!!!!!  :)))))                                              11 korul kimotoroztam a varosbol es elindultam vakon a keleti part fele. CitraLand, Tomohon, Tondano, Air Madidi, Bitung, Manado utvonalat jartam be es 130 km-et mutatott az oram mikor visszaertem. Az utam gyonyoru tropusi esoerdokon keresztul vitt fel-le egy hangulatos szerpentinen a kornyezo hegyekbe-volgyekbe. Aranyos falucskakon keresztul haladva, meg-megallva, a helyiekkel beszelgetve haladtam egyre beljebb a szarazfoldon. Hat bizony a nyelv itt mar neha problemat jelentett, de vegul mindig megertettuk egymast. :) 2 ora korul az egyik hegyteton Tomohon elott volt egy szinvonalas, kiulos teraszos, hangulatos vendeglo. Gondoltam - a hely jellegebol adodoan - itt biztos beszelik az angol, de tevedtem. Probaltam nekik eltancolni, h qva ehes vagyok hozzanak egy etlapot.
Erre teli raktak az asztalt jobbnal jobb kajakkal , mint vmi lakodalomban!!!!!! Es vigyorogtak mint a tejbe tok! Volt vagy 10-12 fele kulonbozo kaja a levestol a sultekig. Na gondoltam, Csaba sokba fog ez neked fajni, de ha mar kihoztak legalabb bezabalok rendesen! Igy is csak a felebe tudtam belekostolni, mert fullon voltam. A meglepi a vegen jott , mikor csak negy dollart kert az osszesert a venassony!! En sokkal tobbet vartam, de mint kiderult csak azokat szamolta fel amibe beleettem. Az is minimalis fityfiritty volt! :):)
Ezen a kornyeken van ket alvo vulkan is, amiket viszonylag konnyeden meglehet maszni fel illv, egy napos turaval. A falukban kinaljak magukat olcso penzert a helyi idegenvezetok. Egyedul nem erdemes neki vagni, mert szinte elore elkonyvelheto az eltevedes, Bar errol mar az elottunk surusodo tropusi esoerdo es hegy latvanya is azonnal meggyozi a legelszantabb turistakat is!!!! :)
En ezt az elmenyt most kenytelen voltam kihagyni, mert az egesz fantasztikus, gyonyoru napot egy kicsit az arnyekolta be, h meg reggel eleredt az eso es elfelejtett elalni!!!!! :))) Neha meg jol oda is huzta a szivatot, h latni is alig lehetett a suru esoben. Latvanynak viszont csodalatos volt ahogy a viz altal lehutott tropusi hegyek gozologtek !!!!!


CELEBES , Bunaken Island 70.- 71 nap

Bunakenen kivul meg negy sziget van a kozelben ( Siladen, Manado Tau, Pulau Montehage es Nain ), de erdemes Bunakent valasztani kozuluk, mert arban a legjobb es hajoval ugyis athordanak a legjobb helyekre!!!
Egyebkent Siladen a legdragabb, mert vmi olasz ficko egy puccos szallodat epitett oda csicsas uszomedencekkel es szaz dollarnal kezdodik nala egy ejszaka!!!! Reggelente 15 perc alatt ertunk at a Siladeni szirtekre.... :)
Vasarnap es hetfon meg otszor merultem nagy melysegekbe, igy elmenyekkel gazdagon, boldogan hagytam magam mogott a szigetet. A meruleseknel csak egyre kell nagyon odafigyelni, az aramlasokra!!!!! Bizony sok helyen, foleg a szigetek kozotti toresvonalak talalkozasanal , a szirtek csucsanal nagyon hulye es iszonyatosan eros aramlatokba kerulhet a buvar!!!!! ........es hogy ne legyen egyszeru a dolog meg 10-15 percenkent valtozik is az iranya es erossege!!! Szoval nagyon kell figyelni es aki meg nem eleg tapasztalt buvar az aramlatokban, az jobb ha szorosan a sziklafal mellett marad, es kozel a dive guide-hoz , mert konnyen megtrefalhatja egy hirtelen jott eros aramlat. Kisodorhatja a nyilt tengerre......... Bar itt annyira nem veszelyes a tenger, mint pl a St. Johns szigeteknel a Red Sea-n, mert a szigetek kozt nyugodt a viz es konnyen felfedeznek a hajok. Vagy csak szerencsem volt, h most egy het alatt sosem haborgott????? :)))
A szigetre erdemes tobb kp-val menni, mert automatat nem fogtok talalni. Nekem is elfogyott, de ezt ugy oldottam meg, h a fonokot rabeszeltem, h ad mellem kisoronek egy  helyi kis indiant, aki eljon velem tavozaskor Manadoba es ott megkapja a penzet!
Internet egy helyen van - az is qva lassu- es szemtelenul draga!! Mig Manadoban 30 cent egy ora, itt 2 es fel dollart kernek erte!!! Lam-lam , itt is milyen hamar megtanultak, h mi a monopol helyzet, pedig biztos nem tanultak kozgazdasagtant az isiben!!!!!! :)))
Utolso este meg elovarazsoltam a hatizsakombol egy liter "kap tikust" - amit meg indulas elott a manadoi kikotoben szereztem a HVCS-ktol  ( helyi vagany csavo ). Ez gyakorlatilag olyan mint nalunk a torkoly palinka, csak ezt egy bizonyos fajta bambusz belso reszebol fozik. De eleg utos!!!
Aztan csaptunk egy bucsuestet a holland es spanyol picsakkal !!!!
Tenyleg, erdekes, h mennyivel tobb csaj utazik hatizsakosan szoloban vagy baratnokkel, mint pasi !!
Az en homestay-emban is volt 3 holland, 2 spanyol csaj es egy nemet hazaspar. Sok helyen tapasztalom ezt.... Talan a csajok vaganyabbak, bevallalosabbak?????  Nem baj , en meg tartom a frontot!! :))))