2010. március 6., szombat

Hoi an

Tegnapelott ejjel fajo szivvel,de elhagytam Nha Trangot! Ennyi idot itt toltve nem csoda,h kicsit a szivemhez nottek
az emberek,a helyek............de hat az elet nem all meg..... Egy sleeping busszal atjottem Hoi an-ba.(540 km)
Ezeket a buszokat jol kitalaltak, 40 fekvohely van bennuk kialakitva. Este 8 korul indulnak es reggelre ernek a celallomasra. Azert a kanyarok es godrok miatt,h jol tudjatok aludni fogadjatok meg a tanacsom. Elotte valo ejszakat at kell bulizni vagy szeretkezni vagy a kettot kombinalva a legjobb!! :) Igy kelloen faradtan foglalod el este az agyad a buszon es indulas utan rogton mely alomba zuhansz, csak a celallomason ebredsz fel. Igy kipihenten vaghatsz neki az uj varos felfedezesenek es nem veszik el egy napod!!!!!!Nem mellekesen arra az ejszakara ugye szallodat sem kell fizetned ami nagyjabol a buszjegy araval egyenlo.
Nagyon aranyosak voltak a hazigazdaim,az mellett,h megraktak ajandekokkal elinteztek egy aranyos hotelt nekem.Meg sajnalkoztak is,h hat ez nem lehet 6$ csak 10,mert a varoskozpontban van es uszomedences.
Na majd kikohogom valahogy. :):):) Hoi an egy 30 ezres kisvaros gyonyoru stranddal es oriasi multtal. Mar a II. szazadtol emlitik az arab es kinai irasok mint a leggazdagabb kikotot DK-Azsiaban. Viragkorat a XV. es a XIX. szazadban kozott elte. Rengeteg kereskedo vasarolt ill epitett itt hazat,h egesz even at zavartalanul mehessen az uzlet. Kesobb a Vong folyo feltoltodese vetett veget a business-nek es fokozatosan atvette a kereskedelmi szerepet az addig jelentektelen Da Nang............ami mostanra 900 ezresre fejlodott az agromelacioval egyutt.
Elso nap hatalmas setat tettem az old city-ben. Gyakorlatilag kb 7-8 kilometert setalva bejartam az egesz belvarost.Na nem sietve!! Meg-meg allva,sokat sorozgetve........Csabat kenyeztetve.....
Rengeteg pagoda,templom,wat,stb maradt utanuk. Itt minden nacionak meg voltak a negyedei ahol ugye sajat vallasuk szerint epitkeztek.A szepen megmaradt Japanese Covered Bridge ma is a varos egyik jelkepe.
Ma mar ebredes utan megindultam felfedezni a kornyeket. Sikerult berelnem egy nagyon jo motort amivel mar tenyleg elvezet motorozni. Pillanatok alatt 110-120-on van ami itt mar komoly figyelmet igenyel a sok szar ut,a sok lassu jarmu,rengeteg motor es bicikli miatt.Na meg a sok sok jo oreg IFA-kat ki ne hagyjam! :)
Ugy latom oket is ellatta rendesen beloluk a draga szoc tabor. :):)
Igy ma alig mertem sorocskezni ilyen sebesseg mellett,- csak este mikor hazaertem......:) Viszont egy ilyen geppel siman neki lehet indulni Vietnamnak.Sokkal sokkal nagyobb elmenyt nyujt egy ilyennel bebarangolni ezt a hatalmas orszagot,mint tomegkozlekedessel!!!! Szabad vagy!! Arra mesz amerre csak akarsz nem kotodsz alkalmazkodsz senkihez,semmihez( vonat,busz,repulo,stb) Fel lehet vele menne azokba a hegyekbe ahol meg a helyijaratok is csak hetente jarnak!! Ugyanakkor a varosi forgalomban is kivallo! A cuccnak is van boven hely rajta! Mar ki is talaltam! Vagy veszek eggyet Saigonban es a vegen felaron eladom vagy berelek es Hanoiban feladom tehervonatra vissza a tulajnak vagy ugy motorozzuk vegig az egeszet,h a nyugati reszen fel es a keletin vissza....................szoval van itt tobb lehetoseg!!!! Esetleg meg utana nezek,h lao oldalon mehetunk-e vissza??? Ide meg ugyis VISSZA KELL JONNI!!!!!!!!!!!!!!!!

45-50 km-re van egy My Son nevu hely ami World Heritage-hoz tartozik.Meg a regi Champa Birodalom hagyta rank, gyakorlatilag Angkorral egyidos.Eloszor ki sem akartam menni,mert aki jart mar Angkorban annak 25-30 teljesen hasonlo torony mar nem sok mindent tud meselni.Most mar viszont orulok,mert lattam egy terkepet a muzeumukban ami azt mutatja,h kilenc helyen tartak csak fel ilyeneket. Ebbol 4-t mar lattam. A laoszi Wat Phu-t, My Sont,Angkort es meg egy kambordzsait. 3 van meg Java szigeten pont amerre megyek,1 Thaifoldon es 1 Burmaban. Igy mar lassam felderitem,bejarom az egesz Champa Birodalmat. :):)

Delutan kimotoroztam a Cua Dai Beach-re ami nagyon hires es tenyleg gyonyoru!! Visszafele jovet bemotoroztam a felsziget csucskeben levo rengeteg-- gyakorlatilag majdnem osszefuggo-- halaszfalukba.
A fejlodes nagyon elesen szembetuno!!!!! Lattam nagyon sok regi oregembert halaszgatni,halotkotni,hajot takaritani,stb............regi halaszkunyhokat...........de mar ott voltak mellettuk az uj teglaepuletek is!! Sok helyen biliardoztak,csocsoztak,zenethallgattak,sorozgettek a fiatalok............a kocsmakban plazmateve!!.......hifitorony.........mindenhol hideg sorok!!! Minden fiatalnak motor!!! Ez egy szinte atlathatatlan vizivilag rengeteg kis toval,sassal,naddal, ici-pici osvennyel. Szinte hihetetlen,de minden osveny minimum masfel meter szelesen lebetonozva!!!!
Eltevedni nem tevedhettem el annak ellenere,h bevallom a tizedik atteres utan egy masik osvenyre-- mar azt sem tudtam hol vagyok,de ez az egesz egy "kis" felsziget igy elobb utobb ugyis kitalalok! Mivel a tankom tele volt nagy gond nem lehet!!:):)

A kozel 90 millios Vietnam lakoinak 3/4 resze mar a haboru utan szuletett. Ok tisztelik a multat,a kommunistak altal elert sikereket, de mar jobban erdekli oket sajat sorsuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése