2010. március 10., szerda

Hue

Tegnap rahuztak az egiek a szivatot igy elmaradt a hegyi motorozasom.Azt mondjak a helyiek most legalabb 4-5 napig esni fog.Megjott valami ciklon ( ha nem is szoke) a tenger felol es hozott egy csomo csapadekot.
Nem baj.............addig beiktatok egy-ket bar latogatast. :)
Delutan egy turistabusszal atjottem Hueba, ami 150 km-re eszakra van Hoi Antol.Ez volt a regi fovaros a csaszarsag idejen egeszen 1804-1945-ig. Igy rengeteg latnivalot tartogat a turistak szamara.Mikor a Nguyan-dinasztia hatalomra kerult Huet raktak meg szekhelyul,innen iranyitottak a birodalmat.
Mivel gyakorlatilag egy kellemes setaval mindent el lehet erni,ezert meg motort sem bereltem. A Citadella, a varfallal es vizesarokkal korulvett resz gyakorlatilag a vietnami tiltott varos. Sajnos nagy resze eleg siralmas allapotban van,de folyamatosan dolgoznak a rekonstrukciojan.Bar ahogy elneztem a kiralyi bocs csaszari palaceban talalhato makettet es a munka utemet meg vagy tiz evig biztos eltart nekik!! :):) Egyebkent a makettet es a romokat nezve kis kepzeloerovel magunkelott lathatjuk a varost.
Mivel eredetileg a nagyresze fabol epult, csak egy-ket nagyobb palota es a hazak alapjai voltak kobol, igy az idok folyaman tobbszor is leegett.A maradeknak pedig a haboru vege fele az amerikaiak basztak oda 50-60 bombat,mert allitolag itt bujt meg az ellenseg!!!
A varos kornyeken kb 15 km-es korzetben talalhatok a csaszari sirok.Persze ok is rivalizaltak egymassal.......mindegyik szebbet akart a masikenal.
Innen 120 km-re eszakra a 17.szelessegi fokon talalhato a DMZ amit meg 54-ben a genfi egyezmenyben hataroztak meg. Eredetileg 2 evig, az 1956-os valasztasokig osztotta volna kette Vietnamot,de mivel ezekre a valasztasokra sosem kerult sor igy 1975-ig a haboru vegeig eletben maradt!!
A sors ironiaja, h amit Demilitizalt Zonanak szantak az lett a legnagyobb haborus ovezet!! :) Ide hullott a legtobb bomba,amelynek allitolag 30%-a ma is itt van hatastalanitas nelkul. Ugyhogy nem ajanlatos nagyon elhagyni az osvenyeket, erre nyomatekosan fel is hivjak a figyelmet!!!!!!
Van egy DMZ nevu bar Hueban a Le Loi uton ahol mar sokkal biztonsagosabb es csinos kiscsajok meg piaval is ellatnak boven!!! :):)
Erdemes meg megnezni,ha mar a DMZ-ben jartok a Vinh Moc Tunels-t. Ezek is hasonloak mint Saigon korul a Cu Chi alagutak annyi kulombseggel,h ezeket nem katonai celra hasznaltak, hanem egyszeruen a faluk lakossaga koltozott a fold ala varva a haboru veget,a jobb idoket! 15- 20 metere is leastak..........etkezok,korhaz,szuloszoba,kozossegi helysegek voltak kialakitva a fold alatt. Mivel ezt az amerikaiak veszelytelennek iteltek es nem bombaztak, eleg jol megmaradtak.
Ha az eso tovabb szivat akkor holnap lehet tovabb allok Hanoi-ba. Akkor viszont ma ejjel a sajat taktikamat kell kovetnem............pia,szex,buli es nem alvas,h holnap delutan mikor felszallok a buszra hullafaradt legyek es vegig tudjam aludni az utat!!! Delutan 6-kor indul egy sleeping busz es masnap reggel 7-re er oda.
680 km 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése