2010. március 30., kedd

Merapi

A Merapi aktiv vulkanja 2006-ban tort ki utoljara amit a konyvek irnak,de fent a helyiek azt allitjak,h 2007-ben is volt egy kissebb lavaomles csak akkor szerencsere nem voltak aldozatok.
Hat megmasztam a hegyet, de sajnos csak motorral!! :):)
A 2866 meter magas hegyre kb ugy 2000-2200-ig lehet feljutni motorral.Gyonyoru szerpentin kanyarok vegig a csodalatos hegyoldalban, egy eros geppel nagy elvezet felhajtani ra!
1700 korul van sok szalloda a termeszetkedvelo turistaknak ill akik megakarjak maszni a csucsot. Most le van zarva es nem engednek maszni senkit. Azt magyaraztak,h ebben az idoszakban nagyon veszelyes. mert a laza vulkani
tormelek az esos evszakban megjobban felhigul,fellazul es mivel nagyon meredek a kup alatt, igy konnyen maga ala temethet!!!! Nem baj majd legkozelebb, azert igy is sikerult jo fotokat kattintanom.............
Lehet, h nem is baj, h nem engedtek fel, mert del korul eleredt az eso es este 6-ig omlott. Nagyon jol tudjak ok,h ilyenkor sartengerre valtozik es tobbet csuszol hatra mint amennyit haladsz! :)
Nagyon rutinosan 2200-nal epitettek egy bunkert a hegyoldalba, ha jon hirtelen a lava ide tudnak bemenekulni, aztan majd kiassak oket. :) Sok hazikonak csak a teteje latszott ki a kihult lavabol, ami legutobb lefolyt. Egyebkent az 1500-as evek ota 68 kitorest jegyeznek!!!!
Delutan otig egy kellemes kisvendegloben finom sorocskek tarsasagaban vartam az eso vege, de nem akart elalni. Igy kenytelen voltam egy nagy beruhazast tenni es masfel $-ert vettem egy esokabatot!! :)

Egesz jol eldumalgattam a helyiekkel odafent. A varost elhagyva egyre kevesebben beszelnek angolul, de az indonez nyelv nagyon egyszeru es sokkal konnyebb mint a vietnami. Gyakorlatilag a malaj egyszerusitett valtozata!!! Ha ugy vesszuk akkor kicsit mesterseges nyelv es csak egymas utan kell dobalni a szavakat.
Gondolom az orszagban talalhato rengeteg nepcsoport miatt csinaltak ilyen egyszerure.............
A szavakat 98 %-ban ugy ejtik ki ahogy irjak.

Most az internetrol csinalok magamnak egy 70-80 szavas miniszotart, ha olyan helyre erek megtudjam ertetni magam! :):)

2 megjegyzés:

  1. Szia Csaba!
    Örülök, h végre blogot kezdtél írni az utazásaidról. Jó olvasni őket. Némelyiken jót mulatok, de legalább így is utazgathatok én is. Sajnálom,h képeket nem töltesz hozzá fel, mert azokat is szívesen nézném.
    Üdv:
    egy ismerős Kalocsáról..

    VálaszTörlés
  2. Szia Istvan!
    Orulok,ha tetszik a blog. Igyekszem onmagamat adni hisz mar tobb eve bevettem a "leszarom" tablettat! ..............es remelem segitseget nyujt utanam erkezo honfitarsainknak.Barataimnak pedig nem kell egyesevel ugyan azt a levelet leirni.....:)

    Ha hazaerek remelem iszunk egy jo sort egyutt!!!!

    Udv; Csaba

    VálaszTörlés