2011. április 27., szerda

TANA TORAJA , Rantepao 77. - 78. nap

A  szomszedban lako csajtol egy nagyon jo allapotu, gyors motort sikerult berbe vennem napi 6 dollarert. Bar itt a gyorsasag nem szamit mert  az utak minosege es suru kanyarok miatt  4-es fokozatba ugysem tudsz felkapcsolni, a feket es a dudat surubben hasznalod mint a gazt!! :)
A varosban 2 fajta ember el. egyik aki beszeli az angolt , a masik aki nem. :)  Aki beszeli az mind qva okos es a Te idegenvezetod akar lenni! Aki meg nem az szepen vigyorog Rad , mint a tejbetok es mindenre bologat es helyesel, bmit is mondasz vagy kerdezel........
Mivel nekem egyikre sem volt szuksegem, igy inkabb begyujtottem az infokat az internetrol es az aktualisakat este a helyiektol a kocsmaban!! :)  Igy egy jo motorral es reszletes terkeppel nyugodtan vaghattam neki a hegyeknek. Figyelem !!!!!!! Annak aki egyedul szeretne menni.  A terkepeket meg Balin vettem egy szupermarket bookstore- jaban, itt seholsem lehet kapni!!!!!!!
Es enelkul eselytelen vagy eligazodni a hegyek kozott (  sokszor meg ezzel sem ! ) es marad a guide!!
Elso nap eszaknak indultam Rantepangi fele es alaposan becsavarogtam a videket. Rengeteg ici -pici falun mentem keresztul, ahol fustoltek rendesen  a  kerekek , az utnak nem nevezheto osvenyeken.
Keszuljetek ra, h itt mar csak a helyi nyelvet beszelik, ezert elotte valo este nem art 20-30 szot megtanulni indonezul vagy legalabb egy kis szotart osszeallitani magunknak az internetrol. ( Internet meglepoen sok helyen van a varosban! ) Olyan volt mintha visszamentem volna az idoben!! Nagyon elveztem!!!!
Masnap kelet, del-kelet fele vettem az iranyt, de most tudatosan. Kambira es Tampangallo volt a celpontom, ahol a Lonely Planet szerint eredeti temetkezesi helyek talalhatok. Persze nem a konyebb utat valasztottam Makalen  keresztul , a fouton , hanem a hegyeken at , h minel tobbet lassak ebbol a gyonyoru videkbol. Mindig szeretek olyan helyeken jarni ahol meg mas feher ember nem jart , de most szoszerint is sikerult lemennem a terkeprol!!!!!!!  :)))))  A terkepem Rantepaot es 50-60 km -es kornyeket jeloli reszletesen , de annyira elveztem a motorozast, h mire megalltam tajekozodni mar nem voltam a terkepen!!! :)  Angolul meg kb annyit ertettek mint magyarul, ugy h maradt a par szavas indonez szokincs. Mivel ezek ott a hegyekben tok  hulyek a terkephez, igy mindenki mas iranyba kuldott!! :) Egy lehetosegem maradt, tajoltam magam a K - NY - i  iranyhoz es bizni a jo szerencseben. Meg szerencse, h teli volt a tank!!!! :)
Mar keso delutan volt mire Kambiraba ertem. Ez a hely a csecsemo sirokrol nevezetes. Ha a babanak meg nem nottek ki a fogai, akkor egy hatalmas faba vajt oduba temetik, h egyutt fejlodjon a faval. Egy-egy  fa 10-15 sirt is rejt magaban. Nem messze tole Tampangallo mellett, egy barlangban a sziklaba vesve talalunk sok-sok sirt, a sirok elott pdig az elhunytak eletnagysagu fabol kifaragott szobrat, szepen feloltoztetve, minha csak kiallnanak trecselni a haz ele vacsora utan !!!! :) Van meg ott egy csomo koporso teljesen rendezetlenul, a legtobb mar felig elrohadva. A legmegdobbentobb, h szanaszet a barlangban rengeteg koponya hever a legkulonbozobb helyeken!!!!!  A legtobb egy kupacban egy kozponti reszen, de legalabb 60-80 db a sziklak kulonbozo uregeibe, ugyhogy jol nezd meg hova nyulsz es lepsz!!!!!! ( jaaaaaa , egy lampa az nem art, mert a barlang elso 30 metere qva sotet, utana mar a reseken keresztul besut a nap es a vege mar nyitott..........)
A sok koponya latvanyatol Pol Pot halaltaborai jutottak eszembe, ott lattam utoljara ennyi emberi koponyat........ Na persze itt a barlangban mas erzes kerit hatalmaba, mert ezek az emberek termeszetes halallal tavoztak az elok sorabol..........
Mar egy oraja nem lattam egy lelket sem, de mire kiertem a barlangbol mar ott ucsorgott egy sziklan egy ven asszony es mindenaron belepojegyet kinalt nekem, hiaba mondtam, h mar epp tavozom... A bekesseg kedveert 10.ooo rupiat, ( egy dollart ) nyomtam a markaba, amivel vigyorogva tunt el a fak kozott a kis huncut!!! :) 

1 megjegyzés:

  1. 4" Stainless Steel Tip Bar | TitaniumArts
    Titanium. titanium edc TITanium. Titsanium. Titsanium. titanium wedding band sets Titsanium. Titsanium. 텍사스 홀덤 룰 Titsanium. titanium trim hair cutter Titsanium. Titsanium. Titsanium. titanium rod Titsanium. Titsanium. Titsanium. Titsanium. Titsanium. Titsanium. Titsanium. Titsanium.

    VálaszTörlés