2011. április 16., szombat

CELEBES, Bunaken Island 68.-69. nap

Bunaken a vilag egyik legszebb merulohelyekent van hirdetve es eddig egyaltalan nem csalodtam benne!!!! A szigetet egy 2-300 meteres korallszirt veszi korbe, amely kituno lehetoseg megcsodalni a korall vilag eletet a  snorkelezo turistaknak. Majd hirtelen a korallszirt beszakad a melybe ( 1560 m ) es csodalatos viz alatti vilag tarul elenk. Tul vagyok mar a 600. merulesemen, de ekkora teknosoket meg eletemben nem lattam. Ember nagysaguak es legalabb 2-300 kilosak!!!
Fantasztikus latvany ahogy bekesen uszogatnak vagy epp egy sziklaszirten szieszta idejuket toltik. egyaltalan nem felnek a buvartol, siman meg lehet oket simogatni!!! Kb olyan mint a Red Sea 10-15 evvel ezelott, amit mara sajnos egyre jobban tonkretesz a sok buvar......
A fauna es flora vilaga egyedulallo . A viz kristalytiszta, legalabb 40-50 meter a latotavolsag, eros napsutesben tobb is!!!!!!
Mar az elejen megegyeztem veluk, h en egyeni stilusban fogok merulni , mert ok csak 30-ig hordjak le a turistakat! Mindjart elsore merultem egy 70 meterest, ami rendesen kiakasztotta oket. Mondta a fonok, h o mar tobb ezer merulessel bir, meg sosem volt ilyen melyen!!! :)  Egyebkent lent 70-en szinte minden alkalommal talalkoztam capakkal ( only reef sharks ), mig ok fent egyszer sem! A capa nem szereti a meleg vizet es a3-4 fok kulombseg miatt inkabb melyebben maradnak.
Masodik alkalommal is hatvan ala menten, amit kesobb meg is ereztem! Hiaba dekoztam ki alaposan, estere iszonyatosan elkezdtek fajni a konyokeim. ( mindig a hajlatokban jelentkezik eloszor a "buvarbetegseg". )
A bennem maradt nitrogen kezdett kicsapodni a hajszalerekben es feszit rendesen , ami nagy fajdalommal jar.
Nem a dekozasnal hibaztam, hanem ott, h ok csak masfel orat pihentek a ket merules kozott, mivel nekik eleg volt a 30 meteres max melyseg miatt, de nekem legalabb 3-5 ora kellett volna!!!! Vagy masodikra nem menni olyan melyre , csak 40-ig!!!! Nem baj ebbol is tanultam!! :):)
A mai napot biztonsagi okokbol kihagytam, de mar alig varom a holnapot, h ujra a viz alatt lehessek.............
Ma legalabb felfedeztem a szigetet, amely fent is epp oly csodalatos mint lent!!!! Buja esoerdok kozott setalva
csodalhattam meg a helyi oslakosok eletet, ahol az idosebb korosztaly meg osei eletet koveti, de a fiatalok mar motoron kavarnak es mobiltelefont hasznalnak!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése