2011. április 20., szerda

CELEBES , Bunaken Island 70.- 71 nap

Bunakenen kivul meg negy sziget van a kozelben ( Siladen, Manado Tau, Pulau Montehage es Nain ), de erdemes Bunakent valasztani kozuluk, mert arban a legjobb es hajoval ugyis athordanak a legjobb helyekre!!!
Egyebkent Siladen a legdragabb, mert vmi olasz ficko egy puccos szallodat epitett oda csicsas uszomedencekkel es szaz dollarnal kezdodik nala egy ejszaka!!!! Reggelente 15 perc alatt ertunk at a Siladeni szirtekre.... :)
Vasarnap es hetfon meg otszor merultem nagy melysegekbe, igy elmenyekkel gazdagon, boldogan hagytam magam mogott a szigetet. A meruleseknel csak egyre kell nagyon odafigyelni, az aramlasokra!!!!! Bizony sok helyen, foleg a szigetek kozotti toresvonalak talalkozasanal , a szirtek csucsanal nagyon hulye es iszonyatosan eros aramlatokba kerulhet a buvar!!!!! ........es hogy ne legyen egyszeru a dolog meg 10-15 percenkent valtozik is az iranya es erossege!!! Szoval nagyon kell figyelni es aki meg nem eleg tapasztalt buvar az aramlatokban, az jobb ha szorosan a sziklafal mellett marad, es kozel a dive guide-hoz , mert konnyen megtrefalhatja egy hirtelen jott eros aramlat. Kisodorhatja a nyilt tengerre......... Bar itt annyira nem veszelyes a tenger, mint pl a St. Johns szigeteknel a Red Sea-n, mert a szigetek kozt nyugodt a viz es konnyen felfedeznek a hajok. Vagy csak szerencsem volt, h most egy het alatt sosem haborgott????? :)))
A szigetre erdemes tobb kp-val menni, mert automatat nem fogtok talalni. Nekem is elfogyott, de ezt ugy oldottam meg, h a fonokot rabeszeltem, h ad mellem kisoronek egy  helyi kis indiant, aki eljon velem tavozaskor Manadoba es ott megkapja a penzet!
Internet egy helyen van - az is qva lassu- es szemtelenul draga!! Mig Manadoban 30 cent egy ora, itt 2 es fel dollart kernek erte!!! Lam-lam , itt is milyen hamar megtanultak, h mi a monopol helyzet, pedig biztos nem tanultak kozgazdasagtant az isiben!!!!!! :)))
Utolso este meg elovarazsoltam a hatizsakombol egy liter "kap tikust" - amit meg indulas elott a manadoi kikotoben szereztem a HVCS-ktol  ( helyi vagany csavo ). Ez gyakorlatilag olyan mint nalunk a torkoly palinka, csak ezt egy bizonyos fajta bambusz belso reszebol fozik. De eleg utos!!!
Aztan csaptunk egy bucsuestet a holland es spanyol picsakkal !!!!
Tenyleg, erdekes, h mennyivel tobb csaj utazik hatizsakosan szoloban vagy baratnokkel, mint pasi !!
Az en homestay-emban is volt 3 holland, 2 spanyol csaj es egy nemet hazaspar. Sok helyen tapasztalom ezt.... Talan a csajok vaganyabbak, bevallalosabbak?????  Nem baj , en meg tartom a frontot!! :))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése