2010. január 9., szombat

Cu Chi Alagutak

Hajnal 3-ra sikerult is hazaernem,de mivel nonemu elolenyt nem vittem haza igy meglepetesre  8-kor felebredtem! Magamtol! Egyedul! :)
A turistabuszok fel 9-kor indulnak a kulonbozo celpontok fele,igy kenyelmesen feltehettem a seggemet arra amelyik a Cu Chi Tunnels-hez vitt.
Mivel egesz napos a program igy beiktattak egy templomot es egy kezmuves muhelyt. Nem voltam egy imadkozos hangulatban ( kurva masnaposan ), de a Cao Dai templom egyike a legszebbeknek amiket eddig lattam. A Cao Dai egy fiatal vallas,amelyet 1926-ban alapitottak a Buddhismus,a Taoizmus es a Konficianizmusbol osszegyurva. Vegul is nem lehet rossz,mert nekem mindharom nagyon szimpatikus,kedves.
A Cu Chi alagutak Saigontol 70 kilometerre talalhatok a dzsungelben. Kb egy 200 kilometer osszhosszusagu
barlangrendszer amelyet kezdetleges eszkozokkel astak maguknak a Vietkongok. Csak akkorak,h gugolva illv
kuszva lehetett benne kozlekedni. A feher ember vagy be sem fert vagy ugy csinaltak meg,h lent a melyben bentszoruljon! A kis sargak meg meg vigan atfertek. Csak 30 metert tettem meg benne,de rohadt szar erzes.
Majdnem en is beszorultam. Hajra klausztrofobiasok! Utana bemutattak egy csomo csapdat amik az amikra vartak a dzsungelben. Hat akkor inkabb a halal! Ezeket altalaban ugy talaltak ki,h inkabb komoly vegtagserulessel jarjon- aminek altalaban amput a vege- ,mert akkor a serultet ki kell menteni a harcterrol amihez ujjabb 2-3 katona kell!!! A tegnapi muzeum csak az amerikaiak kegyetlenkedeserol szolt,de ugy latom ok sem voltak kulonbek. Sot!!
A vegen kilehetett probalni ( na persze sulyos dollarokert ) az akkor hasznalt fegyvereket! Kalasnyikovot meg AK-47-est mar lattam es hasznaltam eleget a honvedseg alatt,de az M 60 -as gepfegyver igazi kuriozum volt szamomra. Masfel dollarba szamoltak egy loszert,de nem erdekelt! Egy hosszu sorozattal szarra lottem az egesz hegyoldalt!!!!! :) Iszonyatos hangja es ereje van!! 40 $-om banta az akciot,de meg kell mondanom KURVA JO erzes volt! Egy ilyen ellen a sima geppisztolyos katonanak annyi eselye sem volt mint egy vizilonak az epszoni derbin!

1 megjegyzés:

 1. Olvasva az írásaidat eszembe jutott egy történet. Vietnami háborús sztori. Mivel én is kalocsai vagyok, hát egymás között beszéljük meg! :-)
  Az amerikaiak kitalálták a háború alatt, hogy nem látnak át a lombokon, emiatt hallgatózni fognak. Rádiós mikrofonokat szórtak el repülőről az őserdőbe, amik a vietnam gépesített csapatmozgások zaját kellett, hogy közvetítsék. Mint a dárda, beleállt a földbe, mikrofon felfelé és mehet az adás. Ezeket még álcázni is kellett, erre műanyag leveleket tettek a végére, hogy növénynek nézzen ki. El költöttek rá pár millió dollárt, mire kifejlesztették. Egyre nem gondoltak. Az ő növényük nem hasonlított egyetlen őserdeji növényre sem. Mintha valaki pálmának próbálna álcázni egy kameraállványt a meszesi Duna-parton. Képzelheted, milyen gyorsan összeszedték őket a vitekongok...

  Nagy dolgot művelsz, csak gratulálni tudok.
  Hajrá, jó egészséget és lassan rakhatod fel a fényképeket is. ;-)

  Ervin

  VálaszTörlés