2010. január 10., vasárnap

Saigon

Ma laza pihenos napot iktattam a programba.Mar ram is fert. Tegnap a recepcios baratom is meglepodott,h este 10-kor aludni tertem es nem hajnal 3-kor rangatom ki a pultja mogul mint altalaban.10 oras mely alvas utan most erzem igazan.h helyreallt a bioritmusom es tokeletes eroben vagyok.
Egy nagyon kellemes setat tettem a zoo es botanic garden-ben. (A History Muzeum mellett talalhato.)
Tobb nagyon kellemes park van a cityben amik 1-2-3 negyzet kilometeresek gyonyoru viragokkal,fakkal,fuvel ,egzotikus novenyekkel es nagyon sok ember piknikezik ezekben. Ezen a teren tanulhatnank toluk!! Talan nalunk sem lenne annyi stresszes, idegbeteg ember.Mosolyognak,eletvidamak es szarnak ra,h toluk par szaz meterre duborog a  forgalom.
Igy setalgatva  igazan  most ulepedet le  bennem  a  tortenelmuk.Mindaz  amit  az 5  museumban  lattam  ill.  olvastam  amerikai,europai  szemszogbol !!!
Az amerikaiak vegig azt akartak elhitetni a vilaggal,h letfontossagu,h a vilag ezen szegleteben megallitsuk a kommunizmus terjedeset,mert ellenkezo esetben dominokent vegiggyuruzik Azsian.Ez nem igaz mint be is bizonyosodott.Eleg lett volna elszigetelni oket es bekenhagyni!! Amerika inkabb szemet modon belement egy gyilkos haboruba ami  kozel 5 millio vietnami aldozattal jart,amelynek 75%-a polgari szemely volt!!!!
Mindekozben ok a penzen es erkolcsi vesztesegen kivul csak 58 000 katonat vesztettek! Amerika celja az volt,h ezen a strategialiag nagyan fontos ponton megvesse a labat es innen iranyitsa azsiai uzelmeit! Meggyozodesem,h az amerikai nagytoke - oriasi haszon remenyeben- provokalta es robbantotta ki ezt a haborut nem torodve a sok millio aldozattal egy nemzet fuggetlensegi erzelmeivel,szabadsag utani vagyaval.
Most mikor tegnap lattam a Cu Chi alagutakat ertettem meg,h itt amerika nem nyerhetett. A Vietnamiak inkabb elastak magukat a fold ala,inkabb meghaltak az utolso szalig,de a hazajukat nem adtak!!!! Ugy gondolom minden nemzet igy cselekedett volna a helyukben. Az amerikaiak hatalmas technikai folenyet ellensulyozni tudtak a helyismeretukkel,lelemenyessegukkel,onfelaldozasukkal........azzal,h az oroszoktol,kinaiaktol  kaptak az utanpotlast es minden evben 200 000 uj hadkotelessel nott a hadsereg letszama!!! Ez gyakorlatilag kiapadhatatlan eroforras volt. Mikor mindezekre az amarikaiak is radobbentek megertettek,h nem nyerhetik meg a haborut!A Ho Chi Min osveny jelentosege oriasi volt! Gyakorlatilag nagyjabol a 20. szelessegi fok korul letudtak zarni a hatart az eszakiak elol. Van ahol csak 60-70 km szeles Vietnam. Itt jott Ho Chi Min.Elintezte,h Laoszon es Kambordzsan keresztul,az athatolhatatlan dzsungelen beszivarogjanak delre az emberei es megvessek a labukat,elassak magukat a fold ala.Itt aramlott be az utanpotlas.
Amerika valaszul 2,6 millio tonna bombat szort a teruletre, tobbet mint a 2. vilaghaboruban osszesen! Hozzateszem amerika hivatalosan sosem viselt haborut Laosszal ill. Kambordzsaval. Ehhez is gyava volt, egyszeruen odarepult es szorta a bombait. Ezeknek a bombaknak 10-15%-a a mai napig ott fekszik!!!! Ezert van annyi nyomorek ember indokinaban. A mai napig tobb szaz ember robban fel evente ezeken a teruleteken!!! Ezert vannak mindenhol tablak ha mesz a dzsungelben le ne lepj az osvenyrol!! Ez itt aranyszabaly.Ne a kigyotol felj,h ralepsz hanem a bombatol. Most,ennyi evvel a haboru utan sem ad penzt es technikat,h felszedjek ezeket a gyilkolo szarjaikat, amiket ledobaltak, hanem egyszeruen becsukja a szemet es nem erdekli hanyan halnak meg es lesznek nyomorekok a mai napig!!!
A vilag egyik legszemetebb,legaljasabb fegyvere a taposoakna. Termeszetesen a haboru utan ott felejtik es vegtelen hosszu ideig szedi aldozatait a polgari lakossagbol. Eddig 135 orszag csatlakozott az egyezmenyhez,h nem telepit es gyart tobbe ilyen fegyvert. Na mit gondoltok ki nem irta ala??? Termeszetesen a ket legnagyobb gyarto Amerika es Oroszorszag! Hat nem erdekes. Meg jo hogy az elnokuk beke nobeldijat kapott. :) Ezek utan mondjatok,h nem a penz iranyitja a vilagot!
A Vietnamiak dzsungelben elhelyezett csapdaik is olcso es lelemenyes trukkok voltak.Egyreszt,mert fogyott az ellenseg masreszt csak megnyomoritottak a csapdak oket,de nem oltek. Igy aztan tobb ezer ill. 10 ezer katona tert vissza nyomorekan aminek hatasara megkezdodtek a beketuntetesek, aminek meg is lett a komoly politikai hatasa. Zsenialis terv volt. Hisz lattam,h azokat a csapdakat konnyeden csinalhattak volna ugyis,h oljenek!
Mindehez tarsult egy olyan vezer aki fanatizalni tudta oket es boldogan haltak meg erte es a hazaert.
Az a megdobbento szamomra,h amikor setalva elnezem ezeket a jambor,baratsagos,bekeszereto embereket
azt hiszem,h Ho Chi Min legnehezebb dolga az volt,h megkellett tanitani oket olni!!! A fotoit elnezve a rola elnevezett muzeumban egyszeruen sugarzik az emberek szemebol,h fanatikusan imadtak.
Na eleg volt a tortenelem orabol megyek sorozni.....................ha untatok szoljatok,de nekem jol esett kiirni magambol. Puszi 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése